Paví nymfa patří mezi základní vzory mušek a je vhodná k celoročnímu používání. Kromě toho je vhodná pro vazače začátečníky. Ani proto, že by byla jednoduchá k uvázání, ale spíše proto, že se na ní dá procvičit hned několik vázacích technik a jejich kombinací. 

Paví nymfa je účinná hlavně v tekoucích vodách a to převážně v rychlejších proudech. Mám k ní osobní vztah, neboť byla jednou z prvních mušek, kterou jsem se naučil vázat. Od těch dob jsem jí postupně vylepšoval až do současnosti, kdy jsem vytvořil finální verzi oblíbené nástrahy. Právě tuto verzi vám dnes navážu. 

K výrobě budu potřebovat nymfový háček s delším ramínkem. Ramínko háčku musí být rovné. Nesmí být jakkoli tvarované nebo vybočené do strany. Důležité je také zatížení nymfy, k tomu používám olověný pásek nebo drátek. Olověný pásek je mnohem vhodnější, protože se s ním dá ve dvou tenkých vrstvách předem vymodelovat konické tělíčko mušky. Olověný drátek je v tomto ohledu nepraktický, protože se s ním dá vytvořit pouze jedna vrstva, nicméně pochopitelně se dá rovněž při práci použít. Štěty vážu z kohouta zbarvení grizzly. Tenký snopeček navážu hned za olověným drátkem nebo páskem. Štěty je nutné zafixovat jedním ovinem, kterým je podvážu. Tím si zajistím jejich vodorovnou polohu s osou ramínka háčku. Dále navážu nit, se kterou následně převinu tělíčko mušky. Celé tělíčko vytvaruji z přírodního dubingu. Záleží jen na odstínu, který chci použít. Osobně volím přírodní jemný dubing z vačice nebo dubing z králíka v barvě slonové kosti. Oba typy fungují naprosto perfektně, je pouze potřeba zvolit správný odstín tělíčka vůči vodě, ve které budu lovit. Do mírně přikalené vody používám světlejších odstínů právě v barvě slonové kosti, naopak do čisté vody mi většinou funguje přírodní odstín šedé vačice. Nehledě na odstín tělíčka používám vždy stejnou hlavohruď, tu vážu z paprsků ocasních per páva. Jemně zelená barva s měděným leskem napodobuje univerzální vzhled hmyzu a kombinace světlého tělíčka s tmavou larvou je pro ryby téměř neodolatelná. Nožičky nymfy navážu z krátkého pírka slepice nebo méně kvalitního kohouta. Na nožičky stačí jeden až dva oviny. 

Jak si můžete všimnout u vázacího postupu, paví nymfa není nijak náročná na práci a ani na množství použitých vázacích materiálů. Základním klíčem účinnosti vzniklé nástrahy (tak jako u většiny mušek) není jen barva, ale také její silueta. Paví nymfa je náročná na přesnost a také na cit kombinací s rozdílných materiálů. 

S Paví nymfou lovím na řekách. A to jak v „olejových“ partiích, tak i v rychlejších proudech a v hlubokých tůních. Je to ideální moucha na lov s krátkou, ale i dlouhou nymfu. Na tento vzor nikdy nepřidávám zlaté nebo jiné hlavičky. Používám vždy verzi základní verzi pouze v odlišných barevných provedeních. Vždy záleží na aktuálních podmínkách lovu. S nymfou lovím pasivně, to znamená, že jí ve vodě nijak neoživuji a nechávám jí pasivně proplouvat nade dnem. Pouze s nástrahou udržuji kontakt. 

 

 

Vázání Paví nymfy si během chvilky osvojíte a určitě s ní později při rybolovu oslavíte úspěchy na svojí domácí vodě. Dle libosti můžete vyzkoušet i další barevné mutace. 

 

Vázací materiály 

Nymfový háček s delším a rovným ramínkem, olověný pásek (drátek), pírko z grizzly kohouta, dubing z vačice, vázací nit, paprsky z pera páva. 

 

 

Postup vázání

1. Upnu si háček do svěráčku a navážu vázací nit. 


 

2. Navinu na ramínko háčku olověný drátek nebo pásek. 


 

3. Navážu štěty a jedním ovinem je podvážu, aby držely správný tvar. 


 

4. Dále navážu kroužkovací materiál a na nit nasoukám dubing z vačice. 


 

5. Knotek navinu kolem ramínka háčku a to tak, že vázání tělíčka ukončím cca v jedné třetině před očkem háčku. 


 

6. Tělíčko překroužkuji nití a navážu paprsky z pera páva.


 

7. Paprsky stočím na vázací nit a navinu ovin vedle ovinu, tím vznikne hlavohruď. 


 

8. Zbylé paprsky zafixuji vázací nití a odstřihnu je. 


 

9. Za stvol si přichytím pírko z kohouta a uchopím jej do skřipce. 


 

10. Pírkem udělám jeden až dva oviny a zafixuji ztraceným uzlem. 


 

11. Vázání zakončím ztraceným uzlem a muška je hotová!

 

Text a fota: Tomáš Vítek (Tomucha)