Když jsem zde vyslovil své nepochopení zákazu zavážení, nemohu zde pro vaše pobavení nezmínit jedno ze zdůvodnění zákazu, resp. nepovolení používání loděk.

Na jedné lokalitě v jižních čechách se již začínalo blýskat na lepší časy a lov z loděk a zavážení mělo být povoleno. Část členské základny, především pak členové se starším datem narození, však vehementně brojila proti. Jako důvod bylo udáváno: "loďky se budou krást, tak proč by se to mělo povolovat!?". Jelikož představitelé organizace jsou též vyššího věku a smýšlení je u nich často ještě před rokem 1989, byly tyto nesmyslné argumenty vzaty v potaz a lov z loděk povolen nebyl. V jednom článku pro místní "plátek" pak hospodář zmíněné organizace vyzval všechny rybáře k tomu, aby ulovené sumce nad 15 kg v žádném případě nepouštěli zpět do vody a zabíjeli je, s tím, že uzený sumec je lahůdka, nebo že může být někomu darován a i kdyby bylo maso vyhozeno, tak: "vždyť taková vypreparovaná hlava může zdobit naši klubovnu". Odůvodněno to bylo jakýmsi amatérským výpočtem, kolik dospělý sumec zlikviduje za rok kaprů, ketré organizace za vysoké finanční prostředky vysazuje. Cítíte ten rozpor? Hospodář si uvědomuje, že pokud cíleně na uzavřenou lokalitu vysazuje několik set sumců ročně po dobu více než 30 let a současně neumožní jeho efektivní lov, je na problém zaděláno. Na oné lokalitě již dávno vymizeli líni, okouni apod. Kapři zde ještě jsou, ale to je spíše dáno tím, že se jich ročně velké množství vysadí a sumci je "zhltat" nestihnou. Všichni dobře víme, kam tím mířím. Nejsem pro vybíjení sumců, ba naopak, ale zcela jeho lov znemožnit také není cestou. Důležitý je vždy nalézt kompromis a jakousi rovnováhu.

Co ovšem na takové lokalitě dělat, pokud se chceme lovu sumce věnovat? Poměrně dlouho jsem si lámal hlavu, než jsem postup, umožňující lovit ve vzdálenosti 30–80 metrů od břehu, vyvinul. Možná jsem i objevil dávno objevené, ale to je asi jedno. Na vzdálenosti do cca 40–50 metrů je metoda použitelná s multiplikátorem, na větší vzdálenosti se smekacím navijákem. Samozřejmostí je umět multíkem nahazovat a kvalitní prut, který hod vydrží. Teoreticky jsem vymyslel i lov s multíkem na oněch cca 80 metrů, ale zatím jsem metodu netestoval v praxi. Navíc pro její použití nebude potřeba jen jeden pomocný prut, ale rovnou dva.


Když je povolená loďka, jde to snadno...

Postup nahazování
Samotný postup nahazování funguje následovně: na sumcový prut, resp. na šňůru navlékneme kotevní olovo (obvykle 300 – 500g) na průběžné ochranné bužírce a na konec upevníme pevnostní karabinu. Místo olova poměrně často používám kámen o váze cca 0,5 kg na vlasci o průměru cca 0,40 – 0,50 mm, který cíleně při záseku trhám. Slabší boužel použít nelze, neboť by nám při náhozu nápor nevydržel.

  1. Použijeme pomocný prut se smekacím navijákem. Ten položíme do vidliček tak, aby směřoval do míst, kam chceme nahodit.
  2. Konec vlasce upevníme do karabiny na sumcovém prutu.
  3. Odklopíme naviják na pomocném prutu
  4. Sumcovým prutem nahodíme do lovného místa. Kotevní olovo či kámen máme na místě, kde hodláme lovit.
  5. Na sumcovém prutu nyní odklopíme řadič resp. u multiplikátoru zapneme volnoběh.
  6. Pomocným prutem si přitáhneme karabinu.
  7. Kotevní olovo zůstane na svém místě a my můžeme v klidu připnout bójku, koncový splávek, nebo třeba i podvodní splávek
  8. Nakonec pomalu ke kotevnímu olovu do lovného místa vše přitáhneme.

Více snad ještě napoví obrázek, kdy je šipkou označen vždy ten prut, který je "v akci".

Rizika
Tento postup je nebezpečný ve specifických podmínkách, tj. v místech s velkým množstvím vázek, kde by se mohla šňůra lehce zachytit, přes velmi silné proudy nebo v místě, kde bychom např. museli vše přetahovat přes mělčinu. Rovněž na proudných řekách, kde je jílovité nebo písečné dno může dojít ke "sjíždění" montáže. Dále je obtížnější docílit stejnou přesnost jako při zavážení. V případě většího výskytu stromů či velkých větví pod vodou metodu prosím raději nepoužívejte. Může se totiž stát, že při zatahování projede šňůra větví a v případě záběru se do ní může zdolávaný sumec zachytit volným háčkem a pokud to nebude hodně velký a silný kus, zůstane zde doslova "přikován" a odsouzen k smrti.

Tak nevím, zda–li je lepší leckdy nesmyslný zákaz zavážení a řeka plná olov, případně sestav, někdy i s rybou, nebo možnost si splávek či bójku zavézt, případnou vázku s loďkou uvolnit a loďku nakonec využít při zdolávání trofejní ryby????? Tento článek to určitě nevyřeší, ale věřím, že mi dáte za pravdu.


Nahozeno, Lužnický patnáctikiláč zdolán, vyfocen a ahoj někdy příště...

Metodu nahazování používám již celou řadu let a s poměrně slušnými výsledky. Např. na Lužnici, Orlíku, Jordáně, na pískovnách atd a věřím, že i vám pomůže.

Pokud zrovna vy budete pomocí tohoto postupu úspěšní, či naleznete jeho vylepšení, dejte mi zprávu. A umějte sumce i pouštět, oni se vám za to určitě odvděčí.

Přeji hezké souboje, fotografie a šňůru od slizu v délce alespoň dva metry

David Havlíček alias HaD