Výroba tělíčka:

Balzovou desku nařežeme na hranolky o čtvercovém průřezu. Používám k tonu plátek z pilky na železo.Délku hranolku volím tak aby mi pokud možno nezbyl žádný odpad.

Potom hranolky rozřežeme a na obou koncích naznačíme středy. Ty nám usnadní symetrické seřezání hranolku. Délka jednotlivých kousků závisí na tvaru a velikosti budoucích splávků.

Ostrým nožem seřežeme hranolky pode své fantazie. Chcete-li, aby délka tělíčka splávku byla stejná jako délka hranolku, doporučuji neseřezávat konce úplně do špičky. Pokud bychom to udělali, tělíčko by se mohlo zkrátit až o půl centimetru.

Dalším krokem bude seřezání do jakéhosi osmiúhelníkového tvaru. Čím pečlivěji to provedete, tím méně práce budete mít při následném broušení.

Teď jen zbývá vybrousit tělíčka do konečného tvaru. Nejprve brusným papíren o zrnitosti P 120 tělíčko zkulatíme.(vyberte si smirek na látkovém podkladu, mnohem lépe se s ním pracuje) Potom tělíčko vyhladíme papírem o zrnitosti P 220 nebo jemnějším. Tím jsou tělíčka hotova.

Poznámka: Při výrobě více než 15-20-ti kusů doporučuji olepit si prsty, ve kterých budete splávek při broušení držet (u mě je to palec, ukazovák a prostředníček). Nejlepší je silnější náplast (leukoplast) bez podušky. Předejdete tím nepříjemnému a celkem bolestivému probroušení kůže na prstech.

Výroba dříku:

Dříve jsem dříky vyráběl z bambusu. Byly pěkné,ale tím asi jejich výhody končily. Nebyly rovné, při nešetrné manipulaci se lámaly a hlavně, jejich výroba byla příliš pracná. Od loňského roku používám nerezový drát (elektrodu pro MIG/MAG svářečky) o průměru 0,8mm.

Postup: Jelikož se tento drát dodává navinutý na cívce, bude potřeba jej srovnat. Nejprve si jej ale nastříháme na délku budoucích dříků (cca. 8-13cm podle velikosti splávku). Potom jej uprostřed stiskneme do kleští s vroubkovanými čelistmi (tak aby se neprotáčel) a srovnáme ho nejprve v jedné ose, kleště pootočíme o 90 stupňů a znovu srovnáme. Jde to celkem snadno, ale chce to trochu cviku.

Výroba očka:

Očka vyrábím z měděného drátu o průměru 0,5mm. Z drátu si ustřihneme asi pěticentimetrový kousek, přehneme ho přes špendlík a stočíme v řídkou spirálu. Kleštěmi nebo peánem chytneme volný konec a otáčením špendlíku oviny dotáhneme. Teď už jen očko přihneme a zastřihneme na délku asi 1cm.

Výroba anténky:

K výrobě anténky nám dobře posouží obyčejná kuchyňská špejle. Jemným brusným papírem špejli obrousíme do hladka a nakrátíme. Na jednom konci zaoblíme a na druhém ořežeme do špičky o délce 7-10mm. A anténka je na světě.

Tím bychom měli tu méně zábavnou část za sebou a můžeme si začít hrát!

Skládání splávků:

Začneme tím, že k tělíčku připevníme anténku. U velmi malých nebo tenkých splávků je vhodné předvrtat si otvor tenkým vrtáčkem. Anténku nejprve jen lehce zabodneme do tělíčka, vycentrujeme ji a zarazíme celý hrot. Většinou to jde poměrně snadno.Teď ji vytáhneme, na hrot nanesme kapku vteřinového lepidla a znovu zasuneme. Dejte přitom pozor aby se vám anténka a tělíčko vzájemně nepootočily.
Stejný postup, vyjma lepení, použijeme při zapichování dříku.
Po vsazení dříku zabrousíme přechody mezi tělíčkem a anténkou/dříkem. Dřík pojistíme proti vytažení kapkou "vteřiňáku" v místě kde vychází z tělíčka. Zbývá už jen vsadit očko. Otvor pro něj si připravíme jehlou.

Očko do připraveného otvoru vsuneme peánem, popřípadě na něj před zasunutím naneseme kapku vteřinového lepidla.

Povrchová úprava:

Jako první krok doporučuji podbarvit anténku bílou matnou barvou (používám syntetické modelářské barvičky). Není to nezbytné, ale barva anténky bude o poznání jasnější. Barvu necháme cca 6 hodin proschnout a potom anténku lehce přebrousíme co nejjemnějším brusným papírem. (obr.9a) Teď anténku natřeme dvěma vrstvami základní barvy (v mém případě žluté) v rozmezí 3 hodin (obr.9b). Používám disperzní vodou ředitelnou barvu.

Po zaschnutí druhé vrstvy anténku dobarvíme proužky dle vlastní fantazie a opět necháme 3-4 hodiny proschnout (obr.9c). Konečně můžeme přikročit k poslednímu kroku-lakování. Používám syntetický lodní lak. Je pružný, odolný vůči mechanickému poškození a teplotním výkyvům, tudíž pro nás ideální. Nelakujeme celý splávek, ale jen holou balzovou část přičemž lakem překryjeme část nabarveného tělíčka (v mém případě nejspodnější červený pruh viz obr.9d). Lak necháme 12 hodin schnout poté splávek lehce přebrousíme a nátěr ještě jednou zopakujeme (pozn.: Nesnažte se urychlovat schnutí laku tím, že splávky dáte někam k teplu. Vzduch obsažený uvnitř balzy by se začal rozpínat a to by mělo za následek tvorbu bublinek na povrchu laku.).

Přeji vám mnoho povedených splávků a ještě více na ně chycených ryb.

Na závěr dávám několik fotek s hotovými splávečky.

Tomáš Urbánek alias Prutos