Dnes začneme něčím opravdu klasickým, zhruba ve stylu Jana Nerudy, takže první trio rady by mělo být motto: Kam s tím?

Vesta

Než jsem si ji pořídil, tak jsem se nad ní tak nějak ofrňoval. Nedělejte to, okrádáte se o jednu z nejpraktičtějších rybářských pomůcek. Je teoreticky jedno, zda jí máte z tržnice či ze speciálního obchodu. Samozřejmě, že ty speciální rybářské budou mít o nějakých 10% lepší užitnou hodnotu a pravděpodobně delší životnost, ale bude dražší o 50 a více procent. Toto mohu nechat na případnou polemiku. Glosou o vestě jsem chtěl poukázat na její velkou praktičnost – lze ji obléci i na zimní oblečení, schytá hlavní nápor špíny, což ocení ti, co u vás doma perou a hlavně má kapsy, které kolikrát posbírají vše nejdůležitější z toho, co potřebujete mít po ruce. Takže ji nosím nejen na vláčku či mušení, ale i na kaprařinu, feeder atd. Prostě pořád.

No a teď něco na ni:

Karabinky, obratlíky

Jejich uskladnění a transport. Tohle mně udělalo obzvlášť radost. Stačilo se jenom zeptat a bylo vymalováno. Neustále jsem tyhle drobnosti skladoval po krabičkách s přívlačí, kde rády utíkaly, případně tvořily důmyslné propletence s trojháčky jiných nástrah. Jindy jsem je musel složitě hledat v batohu, protože někdy jsem měl iniciativní nápad dát je samostatně do krabičky od kindervajíčka či filmu. Ty jsem obvykle nechával v bundě a pak je marně u vody hledal ve vestě, zatímco bunda byla po změně počasí doma. Není však nic jednoduššího, než je dát na „sichrhajcku“ alias zavírací špendlík, a to nejlépe přímo na vestu. Puntičkáři je ještě mohou rozdělit podle velikostí za sebe či na více špendlíků, ale to už nechám na vás.

Provázek a jojo

nepodceňujte tuto vychytávku, určitě na to dokážete něco přivázat. Já například nůžky a brousek na háčky. Provázek nebo šňůrka na krk je dobrá k tomu, že si např. při brodění nedokážete, že brýle jsou těžší než voda a tudíž neplavou. Naposled mě tento poznatek stál 2500Kč. Také vám provázek zabrání tomu, že brýle někam jen tak nepoložíte…

Skutečným favoritem jsou ale joja. Věci na na nich připevněné drží na krátko a jen v případě potřeby si je vysunete do dlaně. Některá joja mají i více provázků, takže to nevypadá na vestě tak blbě. Pozor ale na schopnost joja věci rychle vracet. Nůžtičky letící proti obličeji nejsou nic příjemného.

Navíc je i dost rybářů, kteří neváhají na provázek přivázat krabičky s muškami či jinou výbavou, protože když vám krabička vypadne z vesty a zrovna nepůjde ke dnu, tak se v proudné vodě, ve které jste zabroděni po pás, dost špatně dohání.

Text a foto: Robert Válek