Gumičky

Patřím mezi rybáře, kteří svoje pruty nijak zvláště nehýčkají a při dopravě spojují jejich díly k sobě, jak se dá – obvykle gumičkami. Vždycky potom při odchodu od vody bojuji s tím, že nemohu najít gumku, která mi držela díly prutu u sebe. Někdy se sroluje při chytání a spadne někam do trávy, jindy ji poklidím tak, že ji nemohu najít, ale na výsledku to nic nemění – gumička je prostě pryč.Zjistil jsem, že se to dá částečně eliminovat tím, že na spojení prutů použiji gumičky do vlasů - takové ty látkové. Když spadnou, jsou díky barvě dobře vidět. Při nesení udice k vodě mezi keři také lépe vidíte, kde se zrovna nachází špička prutu.

O tom, že se lépe hledají v hromadě rybářského nádobíčka, pak nemá cenu vůbec diskutovat.

Ochrana prutu při transportu

Každý určitě slyšel o tubusech či speciálních futrálech na prut. Když už budete mít tu smůlu, že ani barevná gumička nezabrání kontaktu udice s okolím, tak si budete přát, aby příště byla na prutu ještě nějaká další ochrana. Tím, že vám poradím pořízení tubusu, bych asi neřekl nic nového. Velmi levnou alternativou je však i instalatérská pěnovka, kterou se omotávají trubky ukládané do zdí. Stačí zakoupit dostatečně dlouhý kus o správném průměru, nasunout aspoň na část prutu a je to. Po estetické stránce to možná pokulhává, ale je to vysoce funkční řešení. Určitě není málo těch, kdo zavřeli prut do dveří ať už u auta, vlaku nebo někde doma. Málokdy přitom dojde k poškození prutu někde u navijáku. Většina z nás zničí špičku či očka v té části prutu, co je dál od ruku či těla. A tyhle části ochráníte instalatérskou pěnovkou naprosto spolehlivě.

 

Určitě lze namítnout, že fotka není nic moc. Šlo mně ale o to, autenticky zachytit to, co vidím u vody, když procházím s prutem. Takže je jasně patrné, že nad kocem černého prutu bez označení mám jen minimální vizuální kontrolu. Jinak pro srovnání je pod modrou gumičkou na větvičce pověšená i černá gumka. Kdo jí viděl hned napoprvé si může z hlediska ostrosti svého zraku blahopřát.

Alternativy zátěží

Několik dalších rad se bude týkat levných náhrad olůvek a krmelců. Je sice krásné chytat s esteticky dokonalými zátěžemi a krmítky, zvláště když jsou tyto výrobky i vysoce funkční.

Občas je ale člověk nucen chytat v podmínkách, kdy urve prakticky cokoli, co do vody hodí. Pak je obvykle pod tlakem finančních ztrát mnohem ochotnější přijmout jakékoli alternativní řešení bez ohledu na to, jak bude vypadat. Obvykle to začíná používáním starých olezlých olůvek nalezených někde na břehu. Já vám těď předvedu pár dalších možností.

Olůvko už dnes stojí kolem 2 Kč a větší kousky i víc. Stejnou službu ale prokáže i rezavá matička sebraná někde na ulici. Navíc se lépe provléká vlascem. Nikdo netvrdí, že se musí chytat jen na matičky, ale sběr větších matek mám už tak nějak zautomatizovaný, stejně jako sběr olůvek, která najdu u vody. Není třeba je používat pořád, ale při výpravách k neznámým zarostlým vodám se časem budou hodit.

Kovová zátěž se dá i vyrobit. Velice jednoduché řešení používá kamarád, kterému po výměně elektroinstalace doma zbyly kusy kabelů. Místo, aby je odnesl do šrotu, zhodnocuje tyto zbytky tak, že si z nich vyrábí jednoduché, ale praktické zátěže a krmítka, které mu není líto trhat třeba i po desítkách.

Základem je vždycky spirála drátu navinutá závit vedle závitu na hřebík upnutý do svěráku. Ostatní je vidět z přiložených obrázků.

foto Osprey

Nejlevnějším materiálem na zátěžě je kámen. Dík malé hustotě ale musí být větší než kovová zátěž a navíc ho voda  kvůli většímu objemu víc nadnáší.Pokud někdy při feedrování zapomenete zátěže doma, klidně navažte na jednu z větví paternosteru nějaký hranatější kamínek. Dokonce na něj můžete namačkat i kouli krmení. Musí být trochu lepivější a na dlouhé hody to není, ale na pár metrů s tím v pohodě odchytáte.

Tím, že použijete kamennou zátěž se rozhodně neodsouváte do doby kamenné. Kapraři používají na některých vodách kameny jako trhací zátěže také a dokonce se objevuje trend navrtávat oblázky a zalepovat do nich obratlíky, protože leckde už ryby obyčejné zátěže prostě znají a k nástrahám u nich už mají nedůvěru.