Zamrazování, hibernace – nepůjde zde o sugestivní popsání metody jak vytrénovat rybáře k lovu na dírkách, ale spíš o to, jak a co pomocí mrazu zakonzervovat.

 

Určitě každý po lovu řešil, co s nespotřebovaným krmením, které už je namočené a do příštího víkendu by zplesnivělo či zkvasilo. Rada zní, dát do igeliťáku a zamrazit. Před lovem pak nezapomenout s předstihem vyndlat z mrazáku. Pokud naopak mokré žrádlo do mrazáku dáváte, tak to dělejte podobně jako s červy, čím méně na očích, tím lepší, že?

Pozor, zmrzlé žrádlo plave, takže do vody to vhazujte pouze rozmrazené, jinak se nedostane ke dnu a odplave vám.

 

Zmrazovat jde i boilies, nástražní rybky, pečivo a další. Boilies nerozumím, takže to zmiňuji jen okrajově, ale k pečivu si neodpustím poznámku – k rozmražení nepoužívejte mikrovlnku, protože rohlík na pár minut změkne, ale pak zase rychle tvrdne, takže spíš radím – nechat pomalu rozmrazit v igelitovém pytlíku při pokojové teplotě. Pokud se přesto pokusíte pečivo rozmrazit či změkčit v mikrovlnce, tak to vždy dělejte v mikrotenovém pytlíku a čas počítejte na vteřiny. Za 10 sekund už vytáhnete místo rohlíku kámen. Každopádně pečivo, které prošlo mrazákem, nebude nikdy takové, jak pěkně gumový, čerstvý napařený rohlík. Navíc tvrdne rychleji než čerstvé.

 

K nástražním rybkám či filé perlička na okraj. Mám kamaráda v prodejně bílé techniky – při jednom vysvětlování zákazníkovi jsem se dozvěděl, že bílý tác nahoře není na zachycování vody či vysrážené páry, ale na to, že když tam položíte jednotlivé kusy rybek, filety či jiker a mlíčí, tak se zmrazí jednotlivé kousky, které pak už neudělají jednolitou ledovou masu, jaká vznikne např. při naházení ještě nezmrazeného masa do igelitového pytlíku. Možná si budete myslet, že jsem blbej, ale já to do té doby považoval jen za zachycovač par či vody při rozmrazování chladící techniky. Taky netvrdím, že jsou tyto tácy v každém mrazáku.

 

Takto zmrazené filety můžeme klidně uložit společně do sáčku a máme jistotu, že je pak můžeme jednotlivě odebírat, protože se už neslepí.

Jako bonus tuto radu můžete ventilovat i před svými partnerkami, že je to dobré i na kusové mražení jahod, rybízu, třešní atp. Že to mnohem lépe vypadá. To, že pak kusové ovoce někdy použijete na jelce, už vaše drahá polovička vědět pochopitelně nemusí.

 

Zde je vidět ovoce umrazené výše uvedeným způsobem. I po 9 měsících šlo jednotlivé plody bez problémů oddělit.

Při těchto experimentech jste si už možná všimli, že světlo bydlí v ledničce. Můžete si to názorně dokázat tak, že použitému chemickému světlu prodloužíte životnost tím, že po příchodu domů ho dáte do mrazáku. Mráz chemický proces v tyčince zpomalí, takže výrobek můžete použít aspoň dvakrát. Pokud nalomenou tyčinku vyndáte z mrazáku, tak se opět působením okolního tepla rozsvítí. Nijak tomu nepomáhejte, nemikrovlňte. Navíc není nutné jít chytat hned druhý den, zmrzlé světlo počká klidně týden i déle. Všimněte si, že hovořím o už nalomených tedy použitých tyčinkách, které při příchodu domů ještě svítí. Rada se netýká výrobků v orig. obalech či už vysvícených tyčinek.

 

No a protože už je období nočních lovů v plném proudu a dostali jsme se ke světlu, tak ještě pochválíme čelovku.

 

 

Čelovka – máme hole /pruty/ v ruce, máme holé ruce. Ano, to vše čelovku vystihuje. Nechci se zde tvářit jako objevitel čelovky, ale spíše obhájit užitečnost této pomůcky. Dřív jsem si konzervativně myslel, že je to další frajeřinka, která má za úkol vytáhnout z lidí peníze za obyčejnou baterku. Ale není. Nápad je to blbě geniální, svítíte na to, na co se díváte. Pokud tedy máte čelovku na čele. A navíc obě ruce volné na manipulaci s udicí, na navázání háčku, na jezení atp. Pořizovací cena je už od doby uvedení čelovky také někde jinde. Obvykle začíná na 100Kč. Pokud vás ale baví držet v puse baterku, případně ji po vypnutí hledat někde ve tmě na zemi či po kapsách, lámat vás nebudu.

 

 

Posledním trendem je pak čelovka přidělávaná na kšilt, takže něco jako kšiltovka. Což je hlavně pro ty rybáře, kteří kšiltovku nosí. Zkuste si dát na kšiltovku klasickou čelovku, moc to nejde….

 

Při koupi čelovky zvažte, zda potřebujete různé vylepšení ohledně svítivosti. Někteří výrobci totiž nabízí modely, které můžete přepínat do různě svítivých intenzit, případně měnit i barvu světla. Záleží na vás, ale po osobní zkušenosti stejně svítím vždy naplno, protože baterku mám na to, abych po tmě viděl a možnost blikačky nepoužívám vůbec. Prioritou by pak měla být jako světelný zdroj led dioda. Má vysokou svítivost a nízkou spotřebu energie. Dál si myslím, že čím jednodušší model, tím lepší a méně poruchový. Každopádně je čelovka věc, která mně rybářský život velmi zpříjemnila.

 

Text a foto: Robur