Igelitový (pro detailisty polyetylénový) obal na cokoliv – teď se to bude hezky číst, ale pokud mohu apelovat, tak si sáhněte do svědomí a začněte konat. Pokud víte, že nic takového v batohu nemáte, ihned si udělejte uzel na kapesníku. Určitě se hodí mít doklady v igelitovém či jiném voděodolném pouzdře. Vás batoh také určitě na dně snese nějaké skladné pončo či pláštěnku. V průtrži mračen už vám ho na ryby nikdo nedonese. Viděl jsem i různé mikropláštěnky jakoby na jedno použití. Zaberou místa jak malá dopisní obálka a jejich cena začíná někde na 20 Kč.  Je pak škoda ukončit rybářskou výpravu z důvodu naprostého promočení či obcházet ke konci roku úřady jen proto, že část dokladů se proměnila v odporné cosi.

 

 

Jinak pozor, igelit má poměrně velký poločas rozpadu, takže když to titěrné nic doslouží, nezapomeňtě si ho odnést zpět domů. Sice to za vás jednou za čas mohou poklidit povodně, ale výsledek bývá nejistý - viz. foto.

 

 

Protřepání v igeliťáku

 

Při dipování různých nástrah či nanášení strouhanky na části návnady vám velmi prakticky poslouží igelitový pytlík. Určitě si vzpomenete, že např. při vaření kolínek je dobré ještě je obalit ve strouhance, takže se pak v kuchyni kumuluje bordel. Předejdete tomu tím, že strouhanku a kolínka nasypete do jednoho pytlíku, ten pak nafouknete, lehce zaškrtíte, takže vznikne volný prostor a zároveň pevné stěny. Pak už jen třepete. Pokud jste nedokázali rozsypat strouhanku či dip při přendávání do igeliťáku, máte vyhráno. Kastról je špinavý jen od vody a kuchyň je čistá celá.Další využití igelitové tašky je možné i jako improvizovaná podložka pod rybu, když už ji čeká nějaká složitější operace s vyprošťováním háčku. Co je dobré pro rybu, je určitě dobré i pro rybářovo pozadí, takže v nouzi lze mít z igelitové tašky i sedátko. Tudlevá jsem tak seděl na tašce s vezírkem, ale nebylo to ono. Byl jsem líný vezírek vyndat a ten špunt jak na potvoru byl vždycky někde uprostřed. Další rada s touto tematikou už proto bude komfortnější, protože jsem si vzpomněl na:

 

UNIVERZÁLNÍ PODPRDELNÍK

 

- tedy pomůcku, kterou část rybářů, co se nechtějí tahat se židličkou, používá.

 

 

Její aplikace souvisí hlavně s jemnější rybařinou spojenou s častým střídáním lovných míst. Inspiroval mě tím kamarád, který každé léto vyráží jako Robinson ke Středozemnímu moři, kde zjednodušeně řečeno bivakuje a na ostrůvcích, kde přespává, se chová jako nudista. Aby si ale o kameny nerozedřel pozadí, vystřihl z karimatky obdélník patřičné velikosti a na něj navázal gumu odtrenek. Když to na sebe navleče, automaticky mu to drží na zadku a když popojde o x metrů, zase si může rovnou sednout. Když zasekne, zdolává rybu, stojí, přechází, tak to má stále přilepené na pozadí, má volnější ruce, nic se nikam nesmeká, nemůže si na to šlápnout, skopnout to do vody – prostě pohoda.

 

PET láhev jako transportní obal

 

K ekotématu ještě poslední tip. Každý rybář už si určitě všiml PET lahví, které zdobí břehy a hladiny řek. Někdy se stane, že si musíme vzít domů nechtěný úlovek v podobě zažrané ryby, nejsme na to vybaveni a stojíme před dilematem, jak si nezašpinit batoh či vestu. Rozumným kompromisem je v případě úlovku menší ryby použít nějakou relativně čistou proříznutou petku, která se touto kosmetickou úpravou promění v transportní tubus na rybu, navíc poměrně vodotěsný. S délkou pobytu úlovku v téhle plastové rakvi bych to ale nepřeháněl.

 

Do vyříznuté škvíry pod hrdlem lahve protlačíte úlovek (do 35 cm spolehlivě) a škvíra se díky tvarové paměti materiálu zase uzavře.

 

V případě, že byste snad žádnou láhev nedokázali najít, nebojte se improvizovat. Nedávno jsem si s neplánovaným úlovkem poradil takto:-)

 

 

Text a foto: Robur