Ano, je tomu tak, ale pokud si ryby najdete, nemusíme příští vycházku vůbec přemýšlet, zda jít, či ne. Není nic krásnějšího než okamžik, kdy vaše srdíčko zaplesá nad krásným cukavým záběrem z rybí říše. Rybaření je také úplně jiné než v létě, sedíte s rukama v kapsách, koukáte na špičku prutu a zrovna když přemýšlíte a jste myšlenkami tatam, tak se špička rozechvěje.

 

 

Ovšem nesmíte čekat žádné zázraky, se štěstím vytáhnete pár ryb, ale i to by vás mělo povzbudit k další návštěvě vašeho oblíbeného revíru. Na některých vycházkách ovšem můžete mít záběrů jako v létě, ale to se musí spojit dohromady hodně důležitých podmínek jako jsou teplota, tlak, vítr, rychlost proudění atd.

 

Volba místa

Je důležité vybrat správné místo, protože ryby se v zimě pohybují jen velice zlehka. Také si musíme uvědomit, že budeme často měnit pozici, ale stačí trefit flek a můžeme si zachytat třeba i stejně jako v létě. Nejednou se vám stane, že místo změníte i pětkrát nebo šestkrát a až na posledním místě přijde dobrá hodinka braní, kdy nachytáte i několik kilo ryb.

Místo nemusí být příliš hluboké, ani s velkým proudem, stačí bohatě, když nebude zamrzlá hladina. Není to však jen o tom. Pokud máte v okolí řeku s teplým přítokem z elektrárny nebo čističky, neváhejte, to bude v zimě zlatý důl. Ryby budou u přítoku čekat v teplé vodě na potravu, kterou jim dopravíte přímo do stanoviště.

 

 

Na řekách se dá taky celkem slušně zachytat v tišinkách o hloubce 1 - 2 m. Na stojácích se zase velmi dobře chytá u přítoků, stavidel, hrází a dalších míst s teplejší vodou, než je v ostatních místech vody. Za svitu slunce (i slabého) je nutno zkusit mělčinu, tím myslím hloubku do 50 cm. Místo si samozřejmě měníme po každé půlhodině, kdy se nedočkáme záběru. Často se také střídají doby braní, může to být třeba jen 45 minut, kdy co nához, to záběr, ale pak už rybu ani nevysedíme a potom by měla následovat změna místa. Jak se říká: "Změna místa, ryba jistá!"

 

Vnadění

V zimě se nevnadí vůbec, popřípadě málo, jelikož ryby si nepřivnadíme, ale můžeme si je udržet. Proto za vetší aktivity ryb vnadit můžeme, ale nijak to nepřeháníme - stačí  2 - 4 koule velikosti mandarinky. Krmení by mělo být proseté, aby bylo zbaveno hrubých částic, alespoň si udržíme drobotinu, za kterou budeme rádi i v zimě. Za teplejšího počasí nad 6 - 8 °C můžeme nasadit i krmítko. V těchto teplotách můžeme očekávat i více než pár záběrů, ryby si budou chtít doplnit energii a využít teplejšího počasí, které je pro toto období neobvyklé. Můžeme pak vnadit více, ovšem ne jako v létě. Ryby se totiž velmi rychle přeplní a už si ani nezobnou. Pokud však do loviště nehodíte ani kuličku vnadící směsi, neděje se nic až tak hrozného, ryby se bez vnadění v zimě zkrátka obejdou.

 

Menší plotice dobře reagují na tmavé jemné krmení

 

Nástrahy

Praktikuji po celý rok živé nástrahy - tzn. červy, hnojáčky a chrousty. Ryba nebere nic jiného s tak velkou důvěrou jako tyto nástrahy. Červy můžeme přidat i do krmení a udržet jimi tak ryby. Na živou nástrahu můžeme dostat záběr od celého spektra ryb, od větších, ale i od těch menších, za které budeme moc rádi. Pokud jsem šel na kapra či většího karase, byla nástraha číslo 1 pařená houska obalená v cukru. Nevím, čím to je, ale bez cukru už u mne nemá ta houska takovou úspěšnost. Občas ji obalím v pudinku a funguje to stejně úžasně. Kukuřička kupovaná v krámech má také dle mých zkušeností větší úspěch než ta z rybářských potřeb - bude to asi tím, že je měkčí.

 

 

 

Ryby

Na většině revírů, kde jsem chytal, je v zimě nejvíce lovenou rybou cejn. Vezme téměř cokoliv a někdy se objeví i větší kusy. Když trefíme místo, kde právě sídlí hejno cejnů, můžeme si celkem pěkně zachytat.

 

 

Kapr mi v zimě přišel spíš výjimečně, ale když, tak to bylo hezké zpestření. Záběry od něj nejsou tak prudké jako v létě. Navíc ani ve studené vodě tolik nebojuje,  ale i tak je to příjemná změna. Prudké záběry se špatným zakončením povětšinou způsobuje parma, ta si se slabými vlasci celkem rychle poradí a vlasec přeřeže o kameny. Často se objeví i tloušť - ten dá zavděk jakékoliv nástraze a jeho záběry vykazují jen minimální rozdíl oproti letnímu období. Dá se najít v hejnech, ale pak spíš jdou menší kousky.

 

 

 

Vlasce a návazce

Ryby si dávají větší pozor a tak bychom v zimě měli také trochu zjemnit. Vlasec kmenový bych volil dle prutu, pokud máme picker či light, klidně bych dal kmenový vlasec 0,12 mm. Možná je to až moc jemné, ale vlasce jsou již tak kvalitní, že se nemusíte bát ani o slušnou rybu. Ovšem zdolávání musí být jemné a opatrné. Medium pruty by měly mít vlasec maximálně 0,14 mm, ryby jsou v zimě opatrnější, všímají si více detailů a proto tak jemné vlasce.

Návazce by měly být ještě jemnější než kmenové vlasce - například ke kmenovému vlasci 0, 12 mm je ideální návazcový vlasec o průměru 0,08 mm, popřípadě silnější 0, 10 mm. Ke kmenovému vlasci 0,14 mm je optimální návazec s průměrem 0,12 mm a ani tady se nemusíme bát o ryby. Jemné návazce by měly být sladěny s prutem. Když zabere něco většího, co by nezvládl návazec, prut by to měl vypružit.

 

Lehký feederový prut s měkčí akcí je na zimu ideální

 

 

Montáže

Koncové montáže jsou velice důležité - určují totiž, s jak velkou důvěrou bude ryba brát nástrahu,  jak bude záběr zobrazen na špičce našeho proutku, ale také, jak se bude nástraha přirozeně chovat ve vodě. Osobně v zimě preferuji montáže s koncovým krmítkem - tím myslím především paternoster a balaton. U průběžných montáži jsem většinou špatně přisekl a 70 % ryb mi s nedůvěrou opatrně nabralo nástrahu. U montáží s koncovým krmítkem většina záseků sedí a záběry jsou lépe čitelné. Je velice důležité, aby byl návazec úplně napnutý a tak záběry viditelné a zásek seděl.

 

Na proměňování drbavých záběrů plotic je skvělý paternoster

 

Občas rybáři zaměňují balaton s páternosterem, tak to upřesním. Paternoster má dole návazec a na výše navázaném vlasci je krmítko. U balatonu je úplně dole krmítko a nad krmítkem můžeme mít 1 - 2 návazce.

Háčky - to je jednoduché: volíme je podle velikosti nástrahy, ale co nejmenší. Osobně dávám přednost háčkům ve velikosti 18 – 20. Je pravda, že jsou titěrné a tři červi je až přeplní, takže není vidět ani kousek háčku. Ale ryby se na nich zdolat dají - i pěkného kapra na prutu udrží.

 

Záběry

 

Záběr přijde většinou znenadání, jsou to 2 - 3 silnější sekatelné drbance, ale pokud zasekneme, ryba by měla být na háčku pevně. Ovšem u vody si to musíte vyzkoušet sami, co je dobré sekat a na který drbanec si ještě počkat, aby se opakoval. Často stává, že přijde prudký záběr, který nestihnete seknout a po pár minutách vytáhnete montáž i s rybou.

To je prozatím vše k zimnímu lovu na feeder.

 

Doufám, že se vám článek líbil, a nezapomeňte se k vodě teple obléci a vzít si termosku s čajem!

 

Text: Jakub Milan Pavlů

Foto: Osprey