Základem celého zařízení je bezdrátový domovní zvonek, jehož koupí získáme vysílač s přijímačem umožňující bezdrátový provoz příposlechu. Zvonek není potřeba kupovat nijak drahý, stačí takové ty ze supermarketu v ceně okolo  300 Kč.

Je dobré vybírat zvonek, který má co největší dosah, alespoň 80 m. Nedoporučuji kupovat zvonky z vietnamské tržnice, nejsou dostatečně kvalitní.

 

Pípáků se může připojit libovolné množství, v tomto případě je počítáno s připojením až 3 pípáků.

Potřebné součástky stojí obvykle do 50 Kč.

Je třeba zakoupit jeden tranzistor BC 547 a dále kondenzátor. Těch je ale potřeba koupit více a vyzkoušet, se kterým to půjde nejlépe. Začínám u hodnoty 10 M a končím až 1000 M. Toto záleží na době, která je třeba, aby po stisku tlačítka zvonek zareagoval - čím je tato doba kratší, tím stačí menší kapacita kondenzátoru. Většinou stačí těch 10 M,  pouze pokud by to zlobilo, bude třeba zvolit větší. Protože kondenzátor stojí několik korun, je lepší si koupit 10, 47, 100,  250 M  a pohrát si s výběrem toho pravého.

Dále ještě budeme potřebovat odpory 4,7 K podle počtu pípáků a kablíky - používám stíněnou dvojlinku, která se prodává ke sluchátkům. Dvojlinka se roztrhne na 2 kablíky, vnitřní drátek se zapojí jako + a stínění jako -.

Kablíky se připojují k pípákům konektory jack 2,5 mm. Počet konektorů volíme podle počtu pípáků, je ale dobré si zakoupit jeden navíc. Pokud se podaří sehnat kovové, je to lepší , plastové nejsou příliš kvalitní, ale použít se normálně dají.

Po naletování kablíku do konektoru je dobré vnitřek celý zalepit tavným lepidlem a po nasunutí plastu to po vychladnutí u kolíčku zaříznout, aby plast nepřesahoval a nebránil zaražení do pípáku.

No a úplně nakonec potřebujeme kousek cuprextitu o rozměrech asi 2x4 cm, který si vyškrábeme podle obrázku nebo si místo toho můžeme koupit už předvrtaný univerzální tištěný spoj.

 

Teď k vlastní výrobě. Na přijímači zvonku se žádné úpravy nedělají, všechno se dělá na tlačítku.

 

Po otevření tlačítka  si zjistíme polaritu vypínače a také kam bude nejlepší připájet kablíky. Někdy je lepší to pro jistotu celé rozebrat.

 

Podle schématu, nákresu a fotky si naletujeme všechny součástky.

 

Pozor, je třeba dodržet polaritu kondenzátoru, je na něm označeno na straně -.

Tranzistor je přiletován, jako je to na nákresu, číslem nahoru. Po něm se přiletují odpory a kondenzátor. Nakonec se k tišťáku přiletují kablíky s konektory a kablíky k připojení do tlačítka zvonku. Kablíky je nejlepší protáhnout dírkou na šroubky.

 

Teď se může tlačítko smontovat dohromady, vložit baterky, připojit k pípákům a vyzkoušet. Pokud je všechno zapojeno správně, měl by příposlech fungovat na všechny druhy pípáků. Jestliže nereaguje na jedno pípnutí pípáku a musí se točit rolničkou více, je třeba dát větší kondenzátor, ale zase ne moc velký, protože jinak je to sepnuté dlouho a dlouho to zvoní.

Tyto problémy se ale vyskytují jen zřídka kdy, většinou to funguje s kondenzátorem 10 M bez problému. Konečnou úpravu dělám tak, že tištěný spoj obalím izolační páskou a tou ho přilepím i ke tlačítku.

 

Jako ochrana celého zařízení před deštěm se mi nejlépe osvědčila krabička na mýdlo.

 

Tento příposlech používám už řadu let a nikdy mě nezradil, baterky doporučuji použít alkalické, ty mi vydrží v přijímači bez problémů celou sezónu. Pokud se příposlech nepoužívá, je třeba baterky vyndávat. Ve vysílači jsem baterie ještě neměnil a to jezdím na ryby opravdu hodně.

 

Takto vyrobené příposlechy používá i řada mých známých a všichni jsou spokojeni. Použité zvonky mají obvykle větší počet melodií, většinou hrozných, ale najde se tam vždycky nějaká přijatelná, třeba zakukání nebo zpěv ptáků, některé jenom pípnou. Výběr konkrétního zvonění už je jenom detail závisející na osobním vkusu každého rybáře.

Snažil jsem se celý návod popsat hodně podrobně, aby to podle něj dokázal udělat každý, i ten, kdo nikdy nic podobného nedělal. Pokud by někdo přesto měl s výrobou vyobrazeného příposlechu problém, tak mu rád po mailu poradím a v případě, že by někdo během práce ztratil víru ve své schopnosti, klidně mu to i předělám.

 

Text i foto:  Petr Jirava - Zadar