Nejen na ryby, ale i na sebe by rybář měl myslet, když je na rybách.
A tak vždy, když se přiblížil den D, narychlo jsem si v nejbližším supermarketu nakoupil nějakou tu konzervu, o jejímž obsahu a kvalitách dnes už vím své, a takto vybaven jsem spěchal k vodě. Nikdy jsem se ovšem nezabýval tím, co vlastně jím. Možná mi to občas blesklo hlavou, ale prostě jsem to neřešil. Vždy jsem se soustředil hlavně na to, abych byl u vody první, aby mi nikdo nezabral můj oblíbený flek a abych měl to nejlepší krmení pro ryby, které může být, ať to stojí, co to stojí. Protože to musím být zrovna já, kdo chytí tu největší rybu, která ve vodě, ke které jsem přijel, zrovna plave, a úplně jsem zapomněl na to, že pobyt u vody na rybách má být pro mne zážitkem se vším všudy.
No prostě nikdy jsem nedbal na sebe a na své zdraví. Myslel jsem jen na ryby, které ulovím a to bylo špatně. Protože po takto stráveném víkendu, nebo nedej bože týdnu, na této stravě se mé tělo nikdy necítilo odpočaté. Bylo zatížené všemi éčky, konzervanty a stabilizátory, které tyto konzervy obsahovaly a obsah masa, nebo spíše separátu, mému organizmu nedodával to, co by potřeboval. A tento scénář se opakoval po mnoho let, až do chvíle, než jsem u svého známého objevil podivnou krabičku s nápisem Expres Menu.

Jak jsem poznal Expres Menu
Oba dva jsme se tehdy sešli u vody na rybách, a když přišel čas oběda, každý z nás dvou si začal připravovat jídlo. Já si vybalil svou konzervu ze supermarketu, na jejíž otevření jsem potřeboval otvírák a po které mi ještě zbyl neskladný plechový obal, a on vyndal ze své rybářské tašky papírovou krabičku s nápisem Expres Menu. Tu otevřel, a objevila se hliníková folie s pro mne do té doby neznámým obsahem, kterou dal do vroucí vody a jídlo v ní obsažená si tímto způsobem ohřál. Poté jsme si připravili talíře, na které jsem já obsah své konzervy vysypal, zatímco on pouze roztrhl pytlík s ohřátým jídlem a jeho obsah prostě jen vyklopil na talíř.

Datum na obalu. Podle něj vždy poznáte, kdy se vaše jídlo zrovna uvařilo.
Poté co se jídlo ocitlo na talíři jsem i poprvé uviděl, co onen sáček ve svých útrobách vlastně ukrýval. Na mém talíři bylo klasické rádoby lečo s párkem, který snad maso ani nikdy neviděl. Naopak kamarád si na svůj talíř naservíroval klasického španělského ptáčka, ke kterému si ještě předtím ohřál rýži. Ptáček byl vyrobený z pravého hovězího masa, byl naplněn okurkou, vajíčkem a slaninou. Hnědá omáčka mi už na první pohled připomínala tu, kterou si doma dělám já sám. Vůně jeho jídla lechtala moje čichové buňky a já s údivem sledoval, jak si můj kolega na jídle pochutnává. A v tu chvíli mne najednou přešla chuť na moje konzervované lečo. Sliny se mi sbíhaly a já nevěděl, co s tím mám dělat. Ale nebyl by to přeci kamarád, kdyby se se mnou nerozdělil. A tak jsem tehdy poprvé v životě ochutnal španělského ptáčka od Expres Menu. A mohu vám zodpovědně říci, že jsem si opravdu pochutnal. Zbytek víkendu už jsem nic jiného k obědu a večeři nejedl. Pokaždé jsem od něho dostal i já svou porci a to proto, že každá z krabiček obsahovala vždy buď dva ptáčky, nebo dvě porce masa v každé z omáček, které jsme tehdy jedli a že jsme si to na rybách i po této stránce užili. Na talíři se mi toho víkendu ještě objevila svíčková na smetaně, rajská omáčka a vynikající hovězí gulášek. No, co vám mám povídat. Jídlo to bylo vždy jak od maminky a tak jsem poznal, co je to Expres Menu.

A i díky Expres menu, jsem po dvou týdnech života pod bivakem uprostřed divočiny stále ve formě a zvládám zdolávat tyto krásné kapry.
A jak se po tomto podařeném víkendu cítilo mé tělo? No, jako bych se stravoval doma. Žádné zažívací potíže, žádné pálení žáhy, prostě, byl jsem nasycený, spokojený a odpočatý, a pobyt u vody jsem si i po této stránce užil. Od té doby si k vodě na ryby s sebou vždy beru pár balíčků Expres Menu a upřímně dnes mohu říci, že si svůj pobyt na rybách bez tohoto jídla ani nedokáži představit.

Expres menu se mnou bylo až na Lac du Salagou.
Čím to je, že jídlo od firmy Expres Menu je tak chutné a zdravé?
A ptáte se, čím to je, že tohle jídlo je nejen tak chutné, ale i zdravé? Vždyť jídlo této firmy je určené i lidem s bezlepkovou dietou. Je to tím, že k zahuštění jídel používají kukuřičnou a rýžovou mouku. Jídla neobsahují žádné konzervanty, stabilizátory ani dochucovadla. Zároveň ale vydrží i třicetistupňová vedra! A jsou velice chutná. A jak to firma dokázala? O tom jsem se mohl i já sám na vlastní oči přesvědčit při návštěvě této firmy, na kterou mne sám její majitel, pan Petr Sogel, pozval, když jsem mu napsal první pochvalnou recenzi.

Pan Sogel, majitel firmy a šéfkuchař v jedné osobě.
Expres Menu používá osvědčený způsob uchovávání potravin.
Přesto, nebo právě proto, že je pan Sogel původním povoláním architekt a zároveň velice pečlivý člověk, tak když dostal nápad vyrábět kvalitní, chutná a zdravá jídla podle starých a osvědčených českých receptů a řešil problém s jejich konzervací, podíval se do historie. Tam zjistil, že první a kvalitní konzervy se vyráběly už v době napoleonských válek. Tehdy sám Napoleon Bonaparte nechal vypsat jakési výběrové řízené na vynález uchovávání hotových jídel pro své vojsko. Tehdy nebyly žádné chemické konzervanty a přesto se to jednomu francouzskému vědci podařilo a přišel na to, jak takovou potravinu nejen vyrobit, ale i uchovat její kvalitu a chuť. A tak se pan Sogel z historie poučil a spolu s českými vědci tuto technologii ještě zdokonalil. A co je ještě zajímavější, pan Sogel si všechny recepty nejprve sám doma připravuje a když je s výsledkem spokojen, zařadí to či ono konkrétní jídlo do výroby. Tomu já říkám osobní přístup, jak má být.

Balení a expedice.
Co jídla od firmy Expres Menu obsahují?
Jak jsem se dozvěděl, tak základem jídel od firmy Expres Menu jsou vždy kvalitní suroviny. Například hovězí maso má firma z jatek ve Vrchlabí, které vykupují zvířata od místních chovatelů. Pokud se vám zase naopak na váš talíř dostane třeba vepřové na žampionech, věřte, že k dochucení houbové chuti firma nepoužívá dochucovadla, ale opravdové žampiony. A když si dáte třeba Krakonošovu pochoutku, která obsahuje kvalitní jelení maso, věřte, že jelen, ze kterého pochází, se ještě před nedávnem proháněl po Šumavě.

A co na tyto výrobky řekne vaše peněženka?
Přestože jsou jídla od firmy Expres Menu na té nejvyšší úrovni, ať už se týká chuti či kvality zpracování, nejsou nijak drahá. Jedno balení klasické dvouporcovky, které vám vydá na dva obědy či večeře, vás vyjde v průměru na 125,- Kč (63,- Kč na porci). Což si myslím, že je zanedbatelná částka proti té, za kterou jste ochotni nakoupit krmení pro ryby. A tak vám vřele doporučuji, zkuste tohleto dobré jídlo od firmy Expres Menu a nejen že si u vody výborně pochutnáte, ale uděláte ještě něco pro své zdraví.
S pozdravem Petrův zdar, Slávek Freecarp.
Další informace naleznete zde: www.expresmenu.cz
jepice> to nevím, já jich mám letos nejvíc na žížalu, ten zbytek většinou na kuku. S tou vybíravostí bych to neviděl tak tragicky, to jen kapraři si myslí, že kapr je chytřejší a mlsnější než oni, a že umí číst, počítat a možná i psát :-)
malamut> Se spíš vyplatí dělat kvalitní žrádlo pro kapry než pro lidi. Kapři jsou víc vybíravý, než lidi.
Robur> asi už nevědí, komu to cpát, tak zkusili kapraře, ti skočí na každou „novinku“, v tomhle ohledu je to vděčná „cílová skupina“. Kdyby se to jmenovalo Carp Expres Menu, je úspěch zaručen :-)
muhehe, na Mrku je druhý reklamní článek od téhož autora http://www.mrk.cz/clanek.php3?… . Ten na Chytej mně přijde lepší. Ale i tak by autor měl zapracovat na akci a dynamice čtiva.
dvorak> přijeli jsme po šestá, na straně od Nemo, skoro naproti Sejkoráku, na kamenech, a po osmý jsme balili, vody je po kokot, není pořádně kam sednout a taky bordelu bylo dost, před náma teda ne ale u druhýho břehu na husto. Španělák nebyl, měl jsem sebou svíčkovou, tedy carpsvíčkovou, z edice pro kapraře :-)
gavlos> Hele mě regent 12 a 14 chutná a tenkrát v krámě došel, tak se normálně na pití musel vzít braník. Aby bylo něco na ráno. Jedna bedna regentů byla ještě na sedačce, protože se do toho malýho kufru nevešla. To jsou prostě situace, kdy by se na ty ryby hodilo větší auto.
jepice> no jo..ale ja psal o moku (mok=lahodny napoj) coz regent ani branik urcite neni!!!! :-D hehe
malamut> Byl jsi na T.??? Já k večeru také,s přítelkyní na kole. Kdybych věděl že tam někde zevluješ,tak bych se stavil na španěláka z krabičky :-))
gavlos> Taky jsem si říkal, že základ je to mít čím zapít :-D
malamut> Kapří filátko je dobrá volba. Je v tom plno všelijakých, tělu prospěšných vitamínů :-)
Vladis> kaprař je neobyčejnej tvor, potřebuje úpně jiný složení stravy, než běžnej smrtelník, vlastne proto EM vzniklo :-) Jdu si z udělat pár kapřích filátek, Expres Menu jsem bohužel ve spíži nenašel, tak se odbudu tím, co je :-)
dvorak> třeba bych po týdnu na Expres Menu dosáhl trojcifernýho BMI :-) Právě jsem přijel z T, tomu chcanci jsme unikli asi o tři minuty, po dlouhý době dobrý rozhodnutí kdy balit :-)
malamut> Expres pro kapraře…no to mě tedy vomej :-)) Na co potřebuje Expres někdo, kdo se týden vrtá z dlouhé chvíle v nose, v očekávání životní jízdy. Proč se cpát předraženou konzervou, když mám hafo času na uvaření čerstvého… Dřív dokázali zavařit konzervu v každé chalupě na zabíjačce a hele, dnes kdosi objevil Ameriku… Kurňa, před pár lety stačila čundrákovi brzda s držkovkou, gulášovkou nebo hrachovkou v kostce za osmdesátník, čaj z jehličí a nocleh pod širákem a včíl je třeba k přežití šapitó s kanapem, terasou a zimní zahradou a hambáče s donáškou :-)
ty woe, hádat se kvůli články o konzervách je fakt komické. Já si myslím, že výrobce by měl dát Davidovi od každé konzervy 3 kusy a na blížícím se srazu by mohl každý ochutnat. Dostane to k cílovým zákazníkům a moc to stát nebude. Honorář za tuto radu jsem si ochoten vyzvednout v naturáliích:-). Těm co budou mít blbé keci bych nechal jen číst nutriční tabulky:-D.
malamut> No pokud bys ještě přibral,tak už by to zavánělo průšvihem :-)))
Expres Menu> co znám kapraře, tak dost jich problém s nadváhou má :-) Tohle nejsou ale žádný tabulky, tak nevím. Mám to v Trutnově kousek, jsem ochotný příští rok zkusit absolvovat rybářskou výpravu a stravovat se výhradně Vašimi produkty, můžeme pak vyhodnotit úbytek či přírustek mé hmotnosti a celkovou kondici, včetně posouzení kvality stolice, myslím, že takový výzkum by mohl pomoci pro optimalizaci krmných dávek pro rybáře :-)
malamut> Citujeme např. ze serveru stob.cz: „Příjem energie u lidí, kteří nemají problémy s nadváhou, by měl být rozvržen zhruba tak, aby 10–15 % energetického příjmu tvořily bílkoviny, 55–60 % sacharidy a 25–30 % tuky.“ A ták… kéž by za námi stál vědecký tým, mohl by zde vytvořit tabulku pro každou činnost, váhu, náladu apod. :-D
malamut> myslim ze bachrati nezdravi amici potrebujou tech kalorii o mnoho vic nez treba jizni staty,kde maji vseho dostatek celorocne vcetne zdravych ryb k jidlu..jeste ze oni jsou rozumni a nepousti po fotu kazdou sardinku :-D
gavlos> ale ty jsi jen prostý rybář, kdežto kaprař je jinej level a potřebuje stravu o úplně jiným složení, vyvinutou vědeckými týmy.
gavlos> Expres Menu se ve svým prvním příspěvku odvolává na „standardizované tabulky“, já chci vědět co to je a kde to najdu, nic víc. Taky, pokud existují, jaký je rámec jejich platnosti (celosvětově, v Evropě, v EU, v ČR, v Trutnově, v rámci firmy). Mám dojem, že je to nějakej blábol, aby vypadali důležitě a budili zdání, že jejich dobroty jsou vytvářeny na náležité vědecké úrovni.
malamut> ja davam prednost cemukoli z domu doplnene lahodnym 12° mokem..at konzerva ci pastika ve strivku z buhvi jakych separovanych smesi kurat ci hovezich kopytek..ja si chodim odpocinout k vode i od tohoto 21stoleti..vcetne ruznych amarounu a polivek ze sacku.kvalitni chleba vydrzi i 5 dni..a vak klobasa take…horsi se zeleninou..jeste ze nam tu roste medvedi cesnek :-D
malamut> jake tabulky??hehe…porce jidla by mela odpovidat jednomu jablku,tatrance a sklenici mleka..jak nam tvrdi nekteri prodejci..na obalu vyse zminovane kaloricke bomby.idealni na vylet ci do prirody :-D
Expres Menu> kde jsou ty zmíněné tabulky, kde je najdu, kdo je doporučil či vytvořil? Kecy nemaj smysl, tvoříte dle údajně dle „standardizovaných tabulek“, já se ptám, kde je najdu.
Odkazujeme na to, že v rámci výživových doporučení panuje shoda v tom, jakou by mělo mít jídlo vyváženou skladbu- poměr bílkovin, tuků a sacharidů. Při normování jídel jsme toto vzali v potaz…
Expres Menu> co jsou to „standardizované tabulky“ a kde bych je našel?
Vážení rybáři,
článek byl napsán rybářem Slávkem Freecarpem. Jelikož není Slávek redaktorem portálu chytej.cz, tak musel být článek zveřejněn jako PR článek. Pokud se prokliknete na článek, tak je autorství přiznáno v hlavičce i na konci článku.
Ohledně zveřejněné ceny na konci článku došlo k textové chybě, během dneška bude opravena. Abychom uvedli informaci na pravou míru: jednoporcová jídla se cenově pohybují v rozmezí 73–85 Kč, dvouporcová v rozmezí 115–135 Kč. Jelikož jsou na našem webu zveřejněny ceny produktů, tak by byla jakákoliv „lživá cena“ v tomto článku úplně bezpředmětná :-)
Množství jídla odpovídající jedné porci je vždycky individuální. My vycházíme ze standardizovaných tabulek. Máme zkušenost, že množství dvouporcového jídla stačí i pro dva dospělé a jedno dítě.
Jakékoliv připomínky a dotazy vám rádi zodpovíme. Stačí napsat na email jakub@expresmenu.com
Buďte prosím shovívaví vůči článku, nejsme mezinárodní koncern, za kterým stojí speciální marketingové oddělení…
Předpokládám, že se autor spletl a jde o cenu porce. Tak to chápu já.
David H.> A divím se ti, že neřekneš „prachy nesmrdí“, „Pecunia non olet“, ale já to neberu.
Císař Vespasianus uvalil daň na veřejné záchody v Římě…
Z wiki: Na některé doposud nezdaňované komodity a služby byla uvalena daň, takže císař byl obviňován z lakomství. Vespasianus neváhal zdanit dokonce i využívání veřejných záchodků. Když s tím Titus projevil nesouhlas, podal mu Vespasianus jednu minci, jež představovala součást výtěžku této daně. Titus musel přisvědčit, že nevydává žádný nelibý zápach, ačkoli Vespasianus namítl: „a přece je z moči.“ Na základě této příhody vzniklo přísloví „Pecunia non olet“ („peníze nesmrdí“). V moderní italštině se zřejmě v odkazu na císařovu daňovou reformu termínem vespasiano označuje veřejný záchodek.
macek2> Vím. Četl jsem to. Ale byl jsi příliš milostivý.
David H.> Vím. Umím číst déle, jako ty žiješ. A v několika jazycích. A co má být? Když je ta reklamá lživá, ale zaplacená, je OK? Určitě NE. Je to prostě ojebávání pacientů tohoto webu.
Nemohu hodnotit kvalitu produktu, ale za me uz ten clanek „smrdi“..je az smesne se po uvedeni, ze jde o PR clanek snazit pusobit jako „nezavisla recenze“.
Zvrejnuji-li PR clanek, radeji se k tomu prihlasim na rovinu a zacnu treba:
„Vazeni kolegove rybari, radi bychom Vam predstavili hotova jidla urcena k dlouhodobejsimu uchovani, ktera vyrabime.“ Pak muze vicemene nasledovat obsah clanku.
Verte mi, ze to Vasi potencionalni zakaznici prijmou lepe..na konec i v komentarich se na samotnou kvalitu jidla najdou pozitivni ohlasy. A tou cenovou mystifikaci na konci take moc duvery neziskate
Pro ty, kteří chtějí trohu ušetřit, tak je dobrá krupicová kaše. Mlíko vydrží v krabici dneska už všechno. Akorát je pak zábava dostávat ten připálenej spodek z toho hliníku. Navíc v hustším provedení se z toho snadno stane těsto na ryby :-D Ale pořád lepší, než jíst třeba tejden jenom „oranžový jídla“.
já to jedl, dokonce jsem nakoupil xtero balíků v nějaké akci. Bylo to dobré chu´tově a maso bylo maso. Byl z toho tuším vždy 2 menší porce. Ale na to, že je to konzerva, tak moooc dobré. Je to už odhadem 6 let, možná i více. Pak se ta značka zavedla a mírně podražila.
Palivec> článek je označen jako reklamní.
dvorak> stahujou bordel zvláštní loděj a budou ho odvážet, a taky jsem byl bez záběru, to jsem taky kulil :-)
macek2> jestli je to pro kapraře, tak to stačí, stejně se jen válej na carppelechu v bivišti, a kdyby nestačilo, dorazej se koulísem :-)
malamut> Co se děje na T.? Taky chci kulit očí!!!
Palivec> vždyt jsem to psal za tu cenu tam nic není,a hlavně kde přišli na to že 610g je dvouporcové jídlo??to je tak porce pro děcko.
dvorak> no jo, mám to k nim kousek, se tam stavím a nabídnu spolupráci v dodávkách surovin :-) Oni tam někde na tý adrese vařej i obědy, kámoš je rozváží do HK, ale netuším, jestli je to stejná firma. Asi co zbude, zakonzervujou pro kapraře :-) Byl jsem včera na T, dějou se tam věci až jsem kulil oči.
To že je tato reklama v sekci Tipy & triky, je naprosto na místě. Jde o reklamní trik. Stačí se podívat na web výrobce. Za 65 kaček si koupíte akorát polévku. „Hlavní“ jídla jsou od 115 do 135 korun. Lživá reklama, jak je zvykem. A ke všemu dost šměšně primitivní. Autor asi dostal bednu těch dobrot po záruce grátis, tak je vděčný. Zajímalo by mne, zda jde o podraz jen v cenách, nebo i v kvalitě. Jelen ze Šumavy nebo pražský střešní zajíc?
malamut> Vyrábí se to v Trutnově a tak bys mohl s nimi spolupracovat. Rybí svaloviny máš určitě doma dost a tak bys mohl některým ukázat,jak ten kapř vlastně chutná :-))
dvorak> To by někteří pošli hlady :-) Já jsem moc rád, že kapraři konečně objevili kvalitní a plnohodnotnou stravu, odpovídající jejich výkonům :-)
Co by to bylo za lovce,kdyby se na lovu cpal tím,co jí celej rok? Možná vzít 2 porce s tím,že ryba nebude hned brát,ale pak už jen kapra na 100 způsobů!
určitě to bude chutné,akorát ta cena 65kč neodpovídá žádné dvouporvému jidlu jak je výše zmíněno co jsem se díval tak se to pohybuje od 115 do 135kč http://www.expresmenu.cz/?… a co se týče mě tak 610g není až tak moc pro mě,no stravovat se tím na 14denní výpravě tak se nedoplatím,určitě vyskouším ale kupovat to pravidelně nebudu,
Určitě ochutnám a budu prezentovat dál!Zajímavé !!!Jsem zvědav jak to opravdu chutná…
ja si našel hotovky a jsou taky dobré.Tento výrobek taky vyzkouším.
Jistě zajímavý námět k zamyšlení se nad stravou při víkendovém rybaření. Děkuji Ti za tip.