Vyhledávání
AROMATICKÝ PARTIKL
8.2.2012 vložil(a) HaDová | Tipy & triky ⇒ Jak vyrobit... | 6.744× zobrazeno Vážení kolegové, nabízím vám návod, jak správně připravit partikl, aby byl pro ryby atraktivní a vždy žádaný.
Nejčastěji používaný partikl v našich končinách je hrách a kukuřice. Slouží hlavně jako oblíbené krmení. Dobře připravený partikl vhozený do vhodně vybraného místa je tím nejlepším lákadlem pro kapry, amury a velké cejny. Samozřejmě se dá použít i jako nástraha, a to buď přímo na háček nebo na vlasový přívěs. Potřeby a ingredience: Hrnec s víkem, cedník, odměrku na aromát, dále partikl, potravinářská barviva, tekuté aromáty, různé posilovače, aminokyseliny, konzervant – ten použijte tehdy, jestliže chcete, aby krmení vydrželo delší dobu v nezměněném stavu. Platí však, že krmení, které neobsahuje konzervační látky, je pro ryby mnohem atraktivnější. Hotový partikl lze zamrazit. Postup výroby: Nejdříve nechejte partikl nabobtnat. Nádoba, ve které se budou zrna máčet, musí být jednou tak velká, než je množství nasypaného partiklu. Partikl pak zalijte zhruba stejným množstvím vody, přisypte požadovaný odstín barviva a dobře promíchejte. Pak nechejte partikl 24 hod bobtnat, aby zvětšil objem a nasál do sebe barvivo. Co se týče obarvení zrn, tak světlé či reflexní barvy přitahují většinou mladší ročníky ryb, tmavší a nenápadnější odstíny nástrah důvěřivěji přijímají větší a opatrnější ryby. Je pravdou, že záběry na ně budou i od menších ryb, ale nebude jich tolik. Dalším krokem je samotné vaření. Partikl vařte ve stejné vodě v jaké byl naložený. Vaření musí být pozvolné, aby zrna změkla, ale nepopraskala. Ke konci varu je možné přidat konzervant, ale hlídejte, aby teplota vody nepřesáhla 80°C. Partikl nechejte asi 20 minut temperovat, potom jej odstavte a nechejte pozvolna zchladnout. Následně slijete vodu a do obsahu hrnce zamícháte libovolné aróma (dávkování je 3–5 ml na 1kg partklu). Tím je výroba hotova. Přeji úspěšné výpravy k vodě a bohaté úlovky.