Chytej.cz

Akvaristický koutek necteno

24.4.2008 | zlomiljsemprut | 375.653 zobrazení | 3.587 odpovědí

Akvaristický koutekAhojte, posílejte prosím zde fotky vašich akvárek a rybek v nich! Diskutujme o našich akváriích a předávejme si zkušenosti!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 12. října 2011 v 17:21 ® noba
noba

tak jsem si dnes dovezl nové akva. objem krásných 400l:-) Ale ted teda budu mít co dělat.

Hlavně že je větší než má beer beda:-)) ))))))))))))))

reagovat
foto/forum/2011/th-img18543.jpg
Úterý 27. září 2011 v 15:57 ® nnnap reakce na …
nnnap

Black11> pakliže tě pohání touha poznat, jdi. Připrav se, že to 2 akvárkama neskončí:-) Pakliže by tam byl mamon, utíkej!
A bez čeho se opravdu neobejdeš, je dobrá literatura. Klidně knížky z roku 1980. Vše platí. Nemůžeš se zeptat, proč rostlinám rostou kořeny ven z … To fakt ne:-) Já jsem v tvém věku uměl všechny ,v rybí literatuře dostupné, rybky latinsky tam a zpátky, to jsou stovky ryb včetně jejich nároků, teploty, chemismus vody apod. Tak samo rostlinky. Tím musíš začít. Bez toho dojdeš k několika samovýtěrům, o kterých nebudeš ani vědět jak se to přihodilo a možná ani komu:-)

reagovat
Úterý 27. září 2011 v 15:11 ® Black11 reakce na …
Black11

nnnap> Ok, rozhodl jsem se je odchovávat ;-) Již mám druhé akvárko pro mladé :-)

reagovat
Úterý 27. září 2011 ve 13:08 ® nnnap
nnnap
ostatně, když klepnu zde a dám na full, vyvstává otázka, zdali ještě stále potřebujeme fyzická akvária. Dovolím si tvrdit, že pro relax už ne. Má spoustu výhod- nezabírá místo, nevyžaduje údržbu, změna obsádky podle momentální nálady. Jestliže přibude takových videí, zvýší se kvalita na Full HD, nebude třeba vlastnit ryby. Toto video mne vážně vede k myšlence, že opět zařídím akvárko. Zasekám prostě kábel od PC k Led LCD. A víte co, dovedu si představit komerční prodej na BD krásných, živých akvárií. reagovat
Úterý 27. září 2011 v 9:40 ® nnnap reakce na …
nnnap

Black11> čtu tvůj akva příběh a vidím to tak, že jsi na rozcestí. Předešlu, že dobře ti radí.
Buď se vydáš cestou intenzivního odchovu, potom hodně vody, hodně elektriky, hodně času a nemysli si, že na tom vyděláš. Pokud děláš a teď to nepochop špatně, akvaristiku v kompotových sklenicích, jako dosud, vynechal bych separaci samiček, nechal to osudu. I tak ale budeš mít přetlak mladých a čas od času je budeš muset prodat nebo se jich jinak zbavit. Teď asi ne, je příliš brzo na to, abys pochopil, že i malá voda v takovém to případě potřebuje dravce. Buď to budeš dělat ty, odlovem do síťky a cvrnknutím prstů jako u kuliček nebo si pořídíš průběžného dravce do společného akvárka nebo lépe, než elementku s potěrem raději separátní akvárko se spešl dravcem a užít si i jeho. Jako co ti vůbec nemůžu doporučit, ale co funguje výborně, je mořské akvárko se " sasankami" Raz za čas jí nakrmíš omráčenou gupkou pinzetou. Ale když válčíš s gupkami, tak slaná voda pro tebe samozřejmě není.

Akvárko není nafukovací, to už víš. Pak je tady možná změna obsádky. Jestli stojíš o to, mít své odchovy ve společném akvárku a přitom nemít problém jako s živorodkami, mohu ti doporučit z tetrovitých Tetru císařskou, myslím, že Nematobrycon palmeri. Čistotná, krásná, zajímavá, skromná.

reagovat
Neděle 25. září 2011 ve 13:01 ® Black11 reakce na …
Black11

Alov> Tak já nejspíš akvo udělám, protože mé stavající teprve zarůstá, a stím souvisí můj dotaz. mám v akvu živé rostliny, rostou poměrně pěkně,ale u jdné mi začalo růst pár kořenů ven nadedno, prostě jakoby kouká ven do akvária a není v zemi. Mám je tam ponechat či je odstřihnout (to mi přijde hloupé),ale raději se zeptám. A jinak akvo pro potěr nebude mít 50 l. I když by to bylo vyhovující,ale cca 30 litrů, našel jsem staré lité akvárko ještě po tátovi, který ho měl na stejný účel ;-) A jinak, 50 litrů nemá ani moje akvárko ;-) Mám bohužel malé 37,5l ,ale nevadí mi to, aspoň je zábava :-D

reagovat
Neděle 25. září 2011 v 10:43 ® Alov reakce na …
Alov

Black11> Vubec nereš nějaké akvárium pro potěr. Jak níže psal osprey, nechal bych to na přírodě. Pokud ti slušně zaroste kytkama akvárium, tak se vždy nějaké procento udrží a to ti bude stačít obnovovat osádku.
Jinak pokud by si stůj co stůj chtěl odchovávat, tak je nejlepší pořídit nádrž o obsahu aspon 50 litru, která by měla být opatřena kvalitním filtrem (dostačující je vnitřní),nějakýma plovoucíma kytkama a bez štěrku pro lepší údržbu nádrže. Ohřev bych řešil podle potřeby, ale pokud nespadne teplota vody pod 20C, tak bych byl v klidu. Poté vždy zavěsit do nádrže porodničku z nějaké plastové sítoviny (třeba taková ta červená, co se používala do výkopu, když se do země pokládal kabel) a po vrhu porodničku i se samicí vytáhnout. Po čase je nutná selekce, tzn. odlovit větší kusy, aby nanapadaly potěr.
Ale jak jsem řekl. Prd na to. Příroda si poradí a silné kusy přežijou :-)

reagovat
Neděle 25. září 2011 v 8:30 ® Nerodia
Nerodia

Záleží jestli chcete za ně peníze nebo je držet v rozumném počtu .

1. nechají se samozřejmě prodat (burzy,akvaris­tiky,inzerce,at­d)

2)pořídit si jiný druh rybiček k nim ( mam na mysli nějaké dravější druhy např.skalár,ale vyloženým lovce pavích ok je štika živorodá).Ale oni i ostatní druhy dokáží potěr likvidovat . Nebo si pořídit raka (kraba,hada) ten také umí si poradit s rybami.

reagovat
Neděle 25. září 2011 v 0:21 ® osprey reakce na …
osprey

Black11> U nás to nakonec skončilo Darwinistickým odchovem – poněkud více vegetace a žádná porodnička. Z každého porodu přežilo malé procento nejlepších. A vzhledem k tomu, že paví očka jsou poměrně krátkověké ryby, tak se to tak nějak akorát vyrovnalo s přirozeným úbytkem.

Dnes už ryby nemám, ale žena chová paví očka ve škole. To je tak stresující prostředí, že se jí ty počty tak tak drží.

reagovat
Sobota 24. září 2011 ve 22:51 ® Black11
Black11

Ok, a ještě se zeptát, protože jak tak koukám, tak se docela rychle množí, a rychle je slabé slovo. Kam se dá odchovaný potěr prodat ??? Protože zase se mi je nechce po odchování „zlikvidovat“ a rozdávat to nejde donekonečna …

reagovat
Sobota 24. září 2011 ve 22:04 ® osprey
osprey

Black11> Ti ti potěři nic extra nepotřebujou. Přinejmenším ne paví očka. U mě měly tenhle studený odchov vždycky.

reagovat
Sobota 24. září 2011 ve 21:55 ® Black11 reakce na …
Black11

Alov> Ok, dneska začala rodit další, jenže nemám kam ji dát, protože v porodničce jsou pořád ty 1. mláďata. Začala rodit te´d večer a zatím co šlo jsem zachránil,ale ne 100%. A rozhodl jsem se, že udělám 2. akvárko pro mladý, páš jich bude čím dál víc. je nutnost, aby v tomto akvárium na dně byl štěrk nebo podobně ??? Je možné aby to bylo čísté akvárko s jednou,dvěma rostlinami, topítkem a filtrem se vzduchováním ?? nebo to pro mladé není přijatelné ? Páč se mi nechce všechno znovu kupovat…myslím další kameny a rostliny… kdyžtak poraď jak to druhé akvo pro mladé založit ;-) Díky

reagovat
Sobota 24. září 2011 v 8:10 ® Nerodia
Nerodia

Já mam v nádržích svoje miláčky ( raky) a jednoho trumena ( sumeček americký).Občas se mi tam vyskytnou i další naše ryby ( plotice ,karasy ,hrouzci, atd)ale ty mam na krmení hadů ( ale přežívají u mě i několik měsíců).

reagovat
Pátek 23. září 2011 ve 21:33 ® jajco reakce na …
jajco

M.BURNES> Taky sem začínal s hrouzkama,v ak­variu moc pěkná ryba.Vyzkoušej najít na netu nějaké nenáročné rostliny a zkoušej.Jen ti hrouzci po roce přestali žrát a po měsíci a půl šli do kytek.Zůstali jen slunka a ty mám dodnes a jsou tam i s akvarijníma rybama.

reagovat
Pátek 23. září 2011 ve 20:01 ® M.BURNES
M.BURNES

Ahoj založil jsem akvárko s říčními rybkamy (plotice,hrouzek ,ouklej atp) a marně tápu které rostliny k nim dát poradí někdo??

reagovat
Středa 21. září 2011 v 18:11 ® Beer.Beda reakce na …
Beer.Beda

noba> Jojo, oni tam závojnatky dlouho nebudou.Musím udělat ještě jedno akvárko a půjdou tam.

reagovat
Středa 21. září 2011 v 15:53 ® Beďa reakce na …

Ahoj, pokud nechceš porušit biotopní charakter akvárka, zkus UV lampu. Dokud mi běžela, neměl jsem žádný problém s řasou. Po spálení lampy (protože jsem bordelář a nejsem schopný koupit novou) mi začaly štětičkové řasy bujet. Pak pomohly Crossocheilus siamensis (parmička černopruhá – jednopruhá – siamská). Je to spolehlivé řešení a ten biotop bych asi obětoval.

reagovat
Úterý 20. září 2011 ve 22:48 ® noba reakce na …
noba

Alov> uklidnující odpověď:-) doted jsem s řasou neměl problém, ale pak jsem z časových důvodů zanedbal údržbu a je to v háji. parmičku nechci páč mám aktuálně v akva akary a kančíky a chtěl bych alespon trochu zachovat biotop. bude to dlouhý boj, ale snad vyhraju:-)

reagovat
Úterý 20. září 2011 ve 22:44 ® noba reakce na …
noba

Beer.Beda> ty jo pěkný, akorát bych určitě vynechal ty závojnatky. V takhle velkým akvárku už bych se dokázal vyřádit:-) fotku svojeho akva posílat nebudu, pač mám aktuálně odřasovací režim.

reagovat
Úterý 20. září 2011 ve 22:04 ® Alov reakce na …
Alov

Black11> To se občas stává. Já mělo vždy na živorodky zvlášt akvárium cca 100 litrů a tam jsem měl z plastového síta udělanou porodničku o velikosti 15×15×25cm. Tam jsem vždy samici hodil a jak porodila, tak mladé propluly sítem a byly v bezpečí a ve volném akváriu. Poté už není třeba žádného přelovování. Samici jsem pak hodil zpět do společenského a byl klid. Jednou za čas jsem odlovil větší mládata a prodal. /spěšnost takové množení je někde kolem 70%.

reagovat
Úterý 20. září 2011 ve 22:00 ® Alov reakce na …
Alov

noba> Nechci tě zklamat, ale momentálně není nic, co by štětinkovou řasu bezpečně zničilo. Mě už různé aplikace stály tisíce a pořád se vrací. Jediná rada je odstranovat řasu manuálně a pořídit si rybky, které tuto řasu likvidují. Např. Parmička siamská. Ale pouze její růst potlačí a někdy i zastaví, ale nezlikvidují. To fakt nejde. Ale držím palce v tvém boji :-)

reagovat
Úterý 20. září 2011 ve 21:47 ® Beer.Beda reakce na …
Beer.Beda

noba> Tady ti posílám to moje, foto nic moc ale musí to stačit.

reagovat
foto/forum/2011/th-img18412.jpgfoto/forum/2011/th-img18413.jpg
Úterý 20. září 2011 ve 21:34 ® jajco reakce na …
jajco

noba> To jsou nejaké tablety?Mě bylo zase doporučeno tablety Algostop,jedna aplikace na 200litru vyšla na 200kč,ale nic moc.

reagovat
Úterý 20. září 2011 ve 21:29 ® noba reakce na …
noba

jajco> jo o tom proudu už jsem se taky dočetl a omezil. dneska jsem aplikoval protalon 707, hodně ho doporučují. jedna aplikace mě přišla na 300,– tak to snad pomůže.

reagovat
Úterý 20. září 2011 ve 21:09 ® jajco reakce na …
jajco

noba> Máš v akvariu stále proudnou vodu?Ja mám stejný problém s tou řasou a někde sem četl že to je i proudem.Částečně sem omezil nastavení směru proudu z filtru a zdá se mi že to pomohlo,ale jen minimálně.Omezil sem dost i krmení ryb,aby nebyla bohatá voda na živiny.

reagovat
Úterý 20. září 2011 ve 20:12 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Black11> Měl jsem malou porodničku, 20×20 a 40 vysokou, zhuba ve prostřed jsem měl umístěný umělohnotný rošt, tam čerstvě narozené rybky propadly, na dně jsem měl větší kamení a tuším Jávský mech aby se mi potěr držel dole. Ztráty minimální, po odrození šla matka zpět a potěr jsem něchal nějakou chvíli proplavat, pak odlovil do školky :-) Jinak pokud si nejsi zcela jistý v jakém čase porodí , přelov matku do porodnice a dej tam čerstvou vodu (teplota by měla být stejná) vyvolá jí to předčasný porod. Ale dělěj to pokud asi tušíš , že by to mohla vyprdnout. Těsně před porodem jí břicho mírně zhranatí.

reagovat
Úterý 20. září 2011 v 19:31 ® noba
noba

měl by někdo tip jak účinně odstranit černou štětičkovou řasu?

reagovat
Pondělí 19. září 2011 ve 23:29 ® Black11 reakce na …
Black11

Alov> již mi prodila 12 mladých + 3 seřrala a navíc porodila spoustu nedovyvinutých mláďat…

reagovat
Pondělí 19. září 2011 v 11:58 ® Alov
Alov

Black11> Není to o změnách jak píše výše osprey. U živorodek je plavání nahoru dolů prvním příznakem blížícího se porodu. S přelovením to nemá nic společného. Ryba sice působí nervozně, ale spíše se tím napomahá vyvolání porodu…

reagovat
Pondělí 19. září 2011 v 11:55 ® osprey
osprey

Black11> Je normální, že ryba nesnáší změny, zvlášť pak ty, co ji omezují.

reagovat