Vyhledávání
Vodní hadi v Čechách
3.8.2009 | jersey | 34.434 zobrazení | 32 odpovědí
Ahoj kolegové,mám skromný dotaz.Dnes jsem byl malinko zavláčet na Vltavě a na jednom místě,kde jsem se zdržel přes hodinu,jsem u břehu,v mělké vodě viděl hada.Spíš tedy hádě,asi 20 cm.Proč to píšu.V životě jsem nic takového neviděl.Nejen,že byl pod vodou pořád,(prostě se vůbec nevynořil),ale byl neustále ve střehu a pokud zmerčil nebezpečí,zajel pod kámen.Nebylo to noc,co bych znal.Barva jako slepýš,ale znaky podobné jako zmije.Jakési kostičky…Neměl jsem foťák,tak jsem ho vyfotil mobilem,ale fotky jsou nekoukatelné…Teď jsem strávil skoro hodinu hledáním na netu,ale nenašel jsem ho tam.Neznáte někdo vodní faunu a neví,jací hadi mohou žít v našich řekách?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 26. srpna 2015 v 18:24 ® superweb
-
Pred velkou povodni 2002 byly na Berounce snad i premnozene,potkaval jsem jich desitky kazdy den. Hady moc nemusim, takze mi obcas zpusobovaly trosku ifarktove situace, zvlaste ty vetsi. Kousky pres metr, troufl bych si rict i k metru a pul, nebyly nicim extra vzacnym.
reagovat
Dnes tam stale jsou, ale videl jsem jen mala hadata tak do 50cm a zdaleka ne tak hojne.
U jednoho nejmenovaneho jezu(stale tam rad jezdim rybarit a i s uctou ke ctenarum tam jsem rad sam) byvala pred velkou vodou 2002 skupina asi 3 nebo 4 stromu, na kterych bylo nabaleno nekolik desitek velkych uzovek stromovych. To byla podivana pro vsechny kolemjdouci. Nevim cim se zivi, me prislo ze 99% casu travily na tech stromech. A nechapu proc zrovna na techto a na zadych jinych v okoli. Nicmene kdyz mi tak 100 – 150cm stromovka pri ceste na ryby spadla na zem z vetve asi pul metru prede mnou, opravdu nechybelo moc abych to nerozdychal
Po povodni uz to vodohospodari krasne zregulovaly a misto stromu je tam betonova zed, takze mi „nastesti“ setkani s vzacnymi hady uz nehrozi. - Středa 26. srpna 2015 ve 13:23 ® skwor reakce na …
-
pilot> Jsou pořád, stačí v létě projít kolem břehu v mělčím úseku řeky. Jedna z Berounky.
reagovat - Středa 26. srpna 2015 ve 12:58 ® kerob
-
Metrova kraska s 25 cm ostrou ze sazavy
reagovat - Pondělí 24. srpna 2015 v 17:16 ® pilot reakce na …
-
pilot> reakce na Klobasu…
reagovat - Pondělí 24. srpna 2015 v 17:15 ® pilot reakce na …
-
No tak to ano – 6 let staré…Hm Je mi 75 let a za tu dobu jsem ji viděl tak 3 – 4× a to jsem byl kluk. Po povodních nic. Čus
reagovat - Pondělí 17. srpna 2015 v 19:26 ® Hony reakce na …
-
LuboO> Jo když tě ohodí koprolitem tak to opravdu dost smrdí. To platí také o Natrixkách.
reagovat - Pondělí 20. července 2015 v 17:16 ® Klobasa reakce na …
-
pilot> Je to sice šest let staré, ale jsou tam pořád, a nejen tam. Chce to ale mít oči a uši otevřené- pozorovat, být zticha a nechovat se jako slon v porcelánu.
reagovat - Neděle 19. července 2015 v 8:40 ® pilot reakce na …
-
muf4> prosím tě kde, jsem tam odsaď a ještě jsem ji neviděl.
reagovat - Středa 15. července 2015 ve 14:04 ® sumecryba
-
Podle toho jak jsi popsal hádě tak to vypadá na úžovku podplanatou.Tu si občas pletou lidé se zmijí.
reagovat - Sobota 27. června 2015 v 18:00 @ lumso
-
Tento týden jsem viděl pár užovek podplamatých na Brněnské přehradě.
reagovat - Pondělí 10. srpna 2009 ve 12:34 ® LuboO reakce na …
-
Filip00> to iste robi aj obojkova, biely sekret z kloaky, vyvrhne obsah zaludka a v poslednej faze thanatoza, hra mrtvu a celkom by ste jej uverili.
reagovat - Pondělí 10. srpna 2009 ve 12:00 ® Filip00
-
když chytnete podlamatku, tak opatrně vystřikuje nějakej sekret z pachových žláz a smrdí to jako skunk
reagovat - Neděle 9. srpna 2009 v 17:15 ® muf4
-
Taky přidám jednu do sbírky.Na Křivoklatském úseku Berounky jsou těhlech krasavic desítky.
reagovat - Pátek 7. srpna 2009 ve 22:48 ® LuboO reakce na …
-
Ciffik> to neries:) chytil som ju nedaleko romskej osady, kde by mala specateny osud, mal som ju asi 3 mesiace a odniesol som ju do lokality, kde sa stromovky bezne vyskytuju, tam som ju vypustil. Vobec nijak neutrpela, lovit vedela, bola asi metrova. S rodicmi to vyries tak, ze to dones domov a nedaj im moznost volby:))) Potom uvidis, co sa bude diat. Tiez som mal ten problem, ale zvrtlo sa to na dobre, potom to nechceli dat prec.
reagovat - Pátek 7. srpna 2009 ve 22:14 ® Ciffik reakce na …
-
LuboO> wou…taky jsem chtel jednu dobu guttaty, ale porad bydlim v byte rodicu a matka by neprenesla pre srdce hada a otec mysky…jinak je too vubec zakony chovat stromovku?
reagovat - Pátek 7. srpna 2009 ve 21:52 ® LuboO reakce na …
-
Ciffik> boli casy, ale uz minuli, guttaty, uzovky cierne, a vela jasterov, tym som sa venoval viac, ale mal som aj Elaphe longissima, isty cas, potom som ju vypustil.
reagovat - Pátek 7. srpna 2009 ve 21:39 ® Ciffik reakce na …
-
LuboO> bych rekl…chovas neco?
reagovat - Pátek 7. srpna 2009 ve 21:31 ® LuboO reakce na …
-
Ciffik> suhlas
reagovat - Pátek 7. srpna 2009 ve 21:25 ® Ciffik
-
hadi jsou super…
reagovat - Pátek 7. srpna 2009 ve 21:11 ® skwor reakce na …
-
Libor> Nesnášim hady.
reagovat - Pátek 7. srpna 2009 ve 21:08 ® Libor reakce na …
-
skwor> taky už jsme si zase letos koukali do očí.
reagovat - Pátek 7. srpna 2009 ve 20:40 ® skwor
-
Dneska jsem se pokusil jednu vyfotit. Bohužel, výsledek nestojí za moc, ale jako důkaz, že to je had ze zadání otázky, to stačí. Vzor na hřbetě zmiji vážně připomíná.
reagovat - Středa 5. srpna 2009 v 8:53 ® Libor reakce na …
-
jersey> je neškodná, bude se bát víc než Ty. Ale je pravda že už se mi stalo že když jsem stál ve vodě, otřela se mi o stehna jak plavala. Jednou se mi také chtěla vlézt mezi chodidlo a pantofel, to bylo nepříjemný.
reagovat - Středa 5. srpna 2009 v 1:35 ® jersey
-
Lubo0: dík za fotky.Je to ona.....ale nic to nemění na tom,že kdyby měla metr,balím se
reagovat - Úterý 4. srpna 2009 ve 12:49 ® misel
- reagovat
- Úterý 4. srpna 2009 v 11:04 ® Libor reakce na …
-
LuboO> užovka obycajna = užovka obojková v ČJ
reagovat - Úterý 4. srpna 2009 v 7:54 ® LuboO
-
Urcite to bude uzovka podplamata (u nas uzovka frkana), v CR a SR zije 5 druhov hadov, z toho jeden jedovaty (zmije alias vretenica), ale vodu vyrazne preferuju len 2 druhy, spominana podplamata a obycajna (neviem, jak je cesky) Natrix natrix. Ostatne dva druhy uzoviek a zmija vodu nevyhladavaju, cize v pohode mozes chytat, nik ti neublizi.:))
reagovat - Úterý 4. srpna 2009 v 0:57 ® jersey
-
No,po pravdě…v odkazu na tu úžovku jsem se dočetl,že dorůstá do 80–100cm.Vzhledem k tomu,jak vypadá,tak se rovnou přiznám,že kdyby měla metr,vyklízím pozice.
reagovat - Pondělí 3. srpna 2009 ve 23:51 ® Marfi69
-
skwor>> Jo to znám – já měl naposledy panickou hrůzu taky z „vodního hada“ (z úhoře) – ten zmetek po mě šel takovým způsobem, že jsem kolem něj se strachem v očícbh obletoval tak, až jsem si v tom zápalu boje kdo z koho přišlápnul a zlomil špičku prutu…
reagovat - Pondělí 3. srpna 2009 ve 22:13 ® jersey
-
No sláva,díky.Je to na 99.9% ona.Dík.
reagovat