Chytej.cz

Lov úhoře na feeder necteno

8.6.2005 | TH | 5.859 zobrazení | 16 odpovědí

Většina rybářů, které znám loví úhoře na číhátko s velkým provisem aby se měl čas „vypást“ a rozjet. Loví je někdo na feeder ? a jak ? Maximálně povolená brzda ? Postavení prutů s menším odporem vlasce ? (ne kolmice vlasec-prut) Zasekávat dříve nebo čekat na rozjezd ? Menší háček ? Prozraďte zkušenosti !

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 10. června 2005 v 0:29 ® mirmen

a i rukověť prutu je nad zemí, takže se podle váhy… Někde se tomu říká „na váhu“ někde podle houpání „houpačka“ Často se název houpačka zaměňuje s předvěšeným husím brkem, které je před špičkou prutu ve vzduchu nad hladinou a taky se houpá ( extrajemná signalizace na cejny).

reagovat
Čtvrtek 9. června 2005 ve 23:59 ® mirmen

TH: na silně proudící řece občas chytám tak, že úhořák dám skoro kolmo k obloze a nahoru rolničku. Drbancem se ohlásí a pak prut do ruky,vlasec do druhé a na cit. Další možností je váha, kdy na spodním dílu prutu mám pár ovinů náplasti ( aby prut neklouzal ve vidličce) a prut se po nahození položí do jedné vidličky tak , že je asi pod úhlem 65–70°. Chce to samozřejmě těžší olovo a trochu vypnutí kmene. Pod tahem vody se prut pohybuje asi v úhlu 10–20°. Záběr se pozná podle drbanců, které se přenášejí někdy i na celý prut a podle sklopení špice k vodě, prostě váha. Chce to ale dávat majzla, protože kromě hada má rousnici v oblibě i kapr a zejmena parma a ta dovede prut i strhnout. Nebumbat (vlastní zkušenost)a sedět u prutu

reagovat
Čtvrtek 9. června 2005 ve 23:06 ® TH

Jo díky všem za reakce, v podstatě jsem obdobného názoru a na tuto myšlenku při přivedlo chytání na řece se silným proudem ve větru. To jak jistě uznáte se policajt dost blbě vyladí. Tak jsem hledal jinou signalizaci záběru. Evidentně to jde, ale není to ono. A pro vaší informaci se mi včera povedlo ty pruty nastavit tak, že záběr jsem identifikoval na špičce a nechával ho rozjet, ale s vlascem mezi prsty, žádná brzda. To fungovalo spolehlivě a ani jeden záběr nepřišel nazmar .

reagovat
Středa 8. června 2005 ve 21:57 ® HaD
HaD

TH: podle mě se s feedrovým prutem lovit dá stejně jako jakýmkoliv jiným, ale ne feederovým stylem. Povolit brzdu a při jízdě sekat můžeš i na mušáku (samozřejmě řečeno s nadsázkou), ale není to feeder v pravém slova smyslu,kdy je signalizátorem špička. Jistá varianta by tu ovšem byla při lovu na jinou nástrahu než rousnice, tedy třeba na kostní červy apod., kdy je jistota, že to má hned v tlamě. Nebo na nastražení rousnice použít tzv. „Stewardův systémek“. To by šlo určitě, protože se zasekává ihned.

reagovat
Středa 8. června 2005 ve 21:43 ® Robur
Robur

To je téma, co se zeptat, zda se dá medvěd ulovit vzduchovkou? Ano dá, ale musíš se trefit do nosní dírky a pak děj se vůle boží. Příště můžem řešit, zda se dá sumec chytat na feeder nebo zda může být vlasec 12ka.

reagovat
Středa 8. června 2005 ve 12:19 ® willIam

hacky jsem pouzival mustad vel. 1/0 a brzdu sem nijak zvlast nepovoloval a sekal jsem pri beznym ohnuti nebo delsim klepani spicky.

reagovat
Středa 8. června 2005 ve 12:17 ® willIam

zkousel jsem to a bylo to vpohode zadnej zazrak ale dobry!

reagovat
Středa 8. června 2005 v 10:49 ® Milky
Milky

TH: nikdo z tebe nechce dělat trubku. To neber špatně, ale tímhle způsobem to asi fakt nejde. Myslím, že kdyby yo, tak Tychler o tom píše seriál

Nic proti němu, má seriály rád.

reagovat
Středa 8. června 2005 v 10:23 ® nurse02
nurse02

Nedávno jsme to zkouseli na jednom rybníčku a  pár jich bylo, ale myslim, ze to bylo spise o stesti.

reagovat
Středa 8. června 2005 v 9:39 ® piskot
piskot

TH:Odpovím tedy jinak. Na feeder jsem takto chytat zkoušel,ale bezúspěšně ,neb dle mého názoru záseky po záběru jsou touto metodou časné a tudíž bezúčelné. Naopak musím přihodit zkušenost,ze Záplav (Kladno) kde kamarádi chytaj hadičky(nej 60cm) na feeder. Chytal jsem taky taky,ale nebyl to ten správnej den. Klasika prostě průběžná montáž háček jsem dával stejně jako kolegové 8ku a na špici držák na světlo a lámačku do něj. Párkrát se mi špice přihla,ale nesekal jsem ,neb to nebylo k tomu. Brzdu(bojovku)jsem měl zcela na volno. No a kolegové chytali tak,že když se setmělo srovnali feederové vidlice do roviny ,nahodily a mezi očka bouchli poldu se světýlkem. Polda vylít až k prutu a asi v 21.45 přišla tkanička tak 40cm. Toliko mé zkušenosti s lovem hadů s použitím feederu. Rozhodně z nikoho nechci dělat rouru. Ps:Do diskuze dám foto s postavením prutu na oněch Záplavech.

reagovat
Středa 8. června 2005 v 9:19 ® TH

Tak mám pocit že díky chtěné nechápavosti ze mně někdo chce udělat idiota a přesvědčit mně že nevím co je feeder, přestože s ním trávím u vody většinu času. Možná jsem blb já a napsal jsem to jen špatně. Tak znovu – kurňa chytá tady někdo úhoře jinak než s policajtem, čihátkem, pípákem nebo čímkoliv zavěšeným na silonu podél prutu ?

reagovat
Středa 8. června 2005 v 8:38 ® piskot
piskot

Souhlasím s předchozími. Feeder i třeba heavy je skutečně prut na zcela jiný účel,nežli na hady. Prošlo mi rukama skutečně mnoho feederů a pickerů a žádný bych na hady nepoužil. Už samotná průchodnost vlasce očkama feederu je při síle 0.25 špatná. Slabší vlasec považuji za další zbytečný hazard. Tuto sobotu jsem z nouze použil na hady vláčák a ani to není ono. Budu muset zajet k rodičům a vyštrachat pruty(telesko­py),které jsem používal na Slapech ještě v dobách kdy i 5–8 hadů za večer nebyl problém. Tehdy jsem chytal na pruty délky 3.30m,vlasec kvalitní 0.25ka a koncovka festovej balaton. Na forpasy po velké rousnici a podpruťáka se světýlkem. Jo kde ty časy sou

reagovat
Středa 8. června 2005 v 8:18 ® Milky
Milky

TH: asi ti moc není jasné, co že je to vlastně chytání feedrovým prutem!

cituji… Nemyslel jsem zákonitě měkkou feederovou špičku. I na relativně tvrdém prutu se špička poohne jako signalizace, což stačí aby si toho člověk všiml a pak by hodně oteřená brzda mohla stačit. Nebo se ani ohnout nemusí a brzda je slyšet anebo kamínek na silon a otevřít naviják,.....

To už nemá s feedem nic společného. Je to jemné chytání, aby vynikl každý potah ryby a zásek nebyl hluboko. Je to především pro lov drobných ryb a ne rabijáka, jakým je úhoř.

Úhoř je dravec a navíc dos atyp. Když necháš volný konec žížaly, malej ho ožužlává a falešných záběrů je, že by ses feedrem usekal. Dáš-li si čihátko a nestlumíš zvuk, tak kdo sedí vedle by tě v tu chvíli utlouk .

Slyšel jsem o feedru na candáty, ale na úhoře bych se asi držel něčeho osvědčeného. Novátorství asi v tonhle případě není na místě a když už trváš na tom, aby se ti chvěla špička a chceš používat, jak říkář, tvrdší prut. Dej si tam kaprák a říkej si, že je to feeder. Jak kolegové píší, opravdu stačí úhořům malá překážky a okamžitě se jí chytají (tělo jim poslouží jako živý provaz a úhoř i usmrcený dokáže tyto svaly používat, za živa mu to jde ještě lépěji

reagovat
Středa 8. června 2005 v 7:52 ® TH

No napíšu to trochu jinak. Nemyslel jsem zákonitě měkkou feederovou špičku. I na relativně tvrdém prutu se špička poohne jako signalizace, což stačí aby si toho člověk všiml a pak by hodně oteřená brzda mohla stačit. Nebo se ani ohnout nemusí a brzda je slyšet anebo kamínek na silon a otevřít naviják, ale to si na tekoucí vodě moc neumím představit – ujel by vlasec. S tímto typem lovu má někdo zkušenosti ?

reagovat
Středa 8. června 2005 ve 2:25 ® mirmen

doplním, možná to někdo praktikuje a jeho zkušenosti si rád přečtu, ale jsem ohledně úhořů a jemnosti vercajku poměrně skeptický a asi zůstanu u klasiky, tvrdých prutů, o něž se nemusím při zvedání z vody bát. Navíc, jednou ze zásad, jak hada zdolat, je co nejdříve ho odlepit ode dna, kde jsou možnosti vázek,zachycení úhoře o ně a tím i ztráty ryby. Proto dávám přednost kmenům nad 6–7 kg nosnosti a razantnímu odlepení ryby ode dna. Jakmile je ve sloupci, tak je to bezpečné až do té fáze, kdy je přitažen ke břehu. Tam opět hrozí možnost zachycení úhoře o traviny, ke břehu přilepenou větev atakdále. Takže pro rybáře je opět výhodné použití tvrdého prutu a silného kmene.

reagovat
Středa 8. června 2005 ve 2:19 ® mirmen

TH,ahoj. Při záběru na rousnici úhoř někdy nástrahu oždibuje a teprve po chvilce se rozjede. Když chytáš na čihátko s průvěsem metr, tak do záseku úhoř poodjede až metry. Někdy je zažraný, jindy je za krajíček. Nevím, jak bys mohl mít na feeder prut záběr, u kterého by úhoř jel až metry 1–2 metry. To už by šel prut do vody. A když by jsi sekal při ohybu špičky a horního dílu 30–40 cm, tak by jsi mohl o část úlovků přijít kvůli předčasnému záseku. Navíc – hada je nejlepší z vody zvedat,nepodebírat. A větší had Ti může při zvedání prut odrovnat, vždyť při mrtvé váze 40–50 deka bude horní část ( špička + část dílu) ohnutá až k mrtvému bodu, po němž následuje (při škubnutí) už jen zlomení ,protože materiál nemá na další ohyb rezervu. Ty uhlíkáče jsou sice vynikající na zásek a zdolávání ryby, ale určitě nejsou to nejlepší na zvedání těžší ryby z vody. A zase brát na úhoře podběrák taky není to nejlepší. Pokud bude zaseknutý jen na kraji a to tak, že hrot háčku bude vyčnívat, tak ti při kroucení v podběráku potrhá síťku. A to už ani nepíšu o tom, že podebírat úhoře v noci do podběráku je docela sranda, protože se snaží z podběráku vyplavat třeba pozpátku ( jako jediná ryba,která umí pozpátku plavat i bojovat).

reagovat